Τέλος καλό, όλα καλά – τουλάχιστον για την ώρα. Με ένα μεσημεριανό ραντεβού εκτός κομματικών γραφείων, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης επισφράγισαν το τέλος των δημόσιων διαφορών τους, βάζοντας μπροστά την ενότητα του κεντροαριστερού φορέα. Το καλό κλίμα της συνάντησης φάνηκε και από το μενού: οι δυο τους συζήτησαν για την πρόταση εκλογικού νόμου που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Πάνο Σκουρλέτη, την στάση που θα κρατήσουν στη συζήτηση για την Novartis, και παράλληλα αποφάσισαν τον συντονισμό τους για την επόμενη Τετάρτη, όπου η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την συζήτηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, θα υποβάλει εκ νέου το αίτημα για «εκλογές τώρα». Μετά την εξομάλυνση, λοιπόν, στην Κεντροαριστερά πέφτουν στη δουλειά.

Σταθμός πρώτος: ο Πάνος Σκουρλέτης. Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που αναμένεται να καταθέσουν σήμερα η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιώργος Αμυράς, συνοψίζεται σε πέντε σημεία -την διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου στην Βουλή, μπόνους έως 35 έδρες ανάλογα με το ποσοστό του στο πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Β’ Αθήνας, ψήφο στους απόδημους και αυστηρούς όρους χρηματοδότησης των κομμάτων. Μόνο αυτή η συνολική πρόταση θα αποτελέσει βάση για συζήτηση για το Κίνημα Αλλαγής, που στην πράξη σημαίνει πως δεν θα δεχτεί να συζητήσει αποσπασματικά τον έναν ή τον άλλο όρο.

Σταθμός δεύτερος: οι νέες κάλπες για την Novartis την Παρασκευή, στις οποίες όλα δείχνουν πως ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν θα παραστούν. Στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας ευρύτερης συνεννόησης, η Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να συζητήσουν επί του θέματος.

Στην πράξη, όλα αυτά σημαίνουν πως η καθημερινότητα του νέου φορέα εξελίσσεται κανονικά. Σήμερα, μάλιστα, η 20αμελής επιτροπή εξειδίκευσης του προγράμματος, με συμμετέχοντες όλων των πλευρών, έχει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι Γιώργος Γραμματικάκης, Γιώργος Καββαθάς, Γωγώ Καζά, Βασίλης Καπετανγιάννης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πωλίνα Λάμψα, Γιώργος Μαυρωτάς, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Μπατζελή, Κώστας Μπιτζάνης, Λίνα Παπαδάκη, Χρήστος Πρωτόπαπας, Συλβάνα Ράπτη, Ντίνα Σπυροπούλου, Γιάννης Τούντας, Δημήτρης Τσιόδρας, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Άννα Στρατινάκη.

Παράλληλα, στη Σόφια, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο τραπέζι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετριούνταν στα δάχτυλα. Ανάμεσά τους, ξεχώρισε η παρουσία του προσωρινού προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, που τον τελευταίο καιρό εξέφρασε τις απόψεις του και για το μέλλον της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Στις απουσίες μετρήθηκε και αυτή της Φώφης Γεννηματά -η οποία, πέραν των τεχνικών δυσκολιών, θέλησε να περάσει διπλό μήνυμα. Από την μια σε όσους, όπως ο Μπούλμαν, πιστεύουν στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς. Από την άλλη, επιβεβαίωσε την διάθεση που υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής να μείνει ουδέτερο μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και να τοποθετηθεί επισήμως αν και εφόσον η πρόταση έρθει στην ελληνική Βουλή. Η απουσία, με άλλα λόγια, μεταφράζεται σε «λελογισμένη απόσταση» απέναντι στο Μακεδονικό, έτσι ώστε στην Κεντροαριστερά να μπορέσουν να δουν με ψυχραιμία ένα ζήτημα που, όπως τονίζουν, «απαιτεί εθνική υπευθυνότητα».