Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ με δήλωσή του στα «ΝΕΑ». «Βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση του ζητήματος» δήλωσε από τη Χάγη όπου βρίσκεται από χθες Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο λεγόμενο «Μακεδονικό» είναι πολύ σημαντική. «Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τις εξελίξεις παρά μόνο να σας παραπέμψω στη δήλωση Νίμιτς», συνέχισε ο αξιωματούχος των Σκοπίων, αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την εξάωρη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά και τον Ντιμιτρόφ το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο.

ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δεν διέψευσε την πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στη Σόφια την Πέμπτη 17 Μαΐου, όπου θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης –Δυτικών Βαλκανίων. Ερωτώμενος σχετικά με το αν αναμένει σημαντικές εξελίξεις και επίτευξη συμφωνίας επανέλαβε ότι «είναι πολύ ευαίσθητη η συγκυρία για να σας απαντήσω στο ερώτημα».

Ο Ντιμιτρόφ έκανε τις δηλώσεις εισερχόμενος στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Clingendael –άτυπος σύμβουλος της ολλανδικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα –όπου είχε συνάντηση με πολιτικούς επιστήμονες και με αξιωματούχους του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση ήταν κλειστή όπως είναι και η συνομιλία –ύστερα από αίτημα της ΠΓΔΜ –που έχει σήμερα ο Ντιμιτρόφ με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ολλανδικού Κοινοβουλίου. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, καθώς και με αξιωματούχους από το γραφείο του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΙ ΔΙΣΤΑΓΜΟΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις του Ντιμιτρόφ έχουν στόχο να αμβλύνουν τους ενδοιασμούς που έχει η Χάγη όσον αφορά την πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα Σκόπια ευελπιστούν να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς τα τέλη Ιουνίου. «Εφόσον προχωρήσει προς επίλυση το ονοματολογικό με την Αθήνα, τα Σκόπια δεν θα ήθελαν να δουν τη Χάγη να προβάλλει εμπόδια στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ» σχολίασε ολλανδός διπλωμάτης στα «ΝΕΑ», αξιολογώντας το timing και επεξηγώντας γιατί το πρόγραμμα συναντήσεων του Ντιμιτρόφ είναι ιδιαίτερα πυκνό τις δύο αυτές μέρες στη Χάγη.