«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δυο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι κι ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα μείζον. Αν τολμά ας έρθει στη Βουλή να κάνουμε παρέα».

Η πρόκληση για την ψήφο των ομογενών διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «Βήμα της Κυριακής» και είναι η απάντηση της ΝΔ στα σενάρια περί σχεδίων κατάτμησης της Β’ Αθηνών που βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. Οσοι, εξάλλου, συνομιλούν μαζί του επεσήμαιναν με νόημα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πως ο ίδιος «είχε προτείνει το σπάσιμο της μαζί με την ψήφο των αποδήμων από το 2016». Και προϊδέαζαν για το κατά το δημοσιογραφικό κλισέ «πολιτικό παζάρι» που θα ξεκινήσει με την ατάκα «ο Μητσοτάκης δεν έχει αλλάξει γνώμη». Η ΝΔ, άλλωστε, προτίθεται πολύ σύντομα να φέρει τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή και να καλέσει την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. Στην ανάγνωση του νεοδημοκρατικού επιτελείου η κατάτμηση της Β’ Αθηνών δεν δημιουργεί μόνο τα προβλήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να προκαλέσει στη ΝΔ, δημιουργεί και μια μεγάλη ευκαιρία για την επίτευξη του διακηρυγμένου αρχηγικού στόχου της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Στόχο που, παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά προσπάθησαν να επικοινωνήσουν από τη ΝΔ μέσω των χθεσινών εκλογών στις νομαρχιακές και τοπικές τους οργανώσεις. Πιθανότατα, στον Δυτικό Τομέα οι εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ δεν θα είναι αντίστοιχες με εκείνες σε Βόρειο και Νότιο. Είναι μια ανησυχία που υπάρχει στην Πειραιώς, μιας και γνωρίζουν ότι δεν έχουν ακόμη ανάλογη με τον ΣΥΡΙΖΑ διείσδυση στα λεγόμενα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κατάτμηση θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους παίκτες να εισέλθουν στο γαλάζιο παιχνίδι του κυνηγιού της ψήφου. Η Β’ Αθηνών των 46 δήμων αποθάρρυνε αρκετούς από τους νεοεισερχόμενους στην πολιτική εξαιτίας του μεγέθους της. Οι λόγοι δεν ήταν μόνο οικονομικοί αλλά και μιντιακοί. Με το σπάσιμο όμως σε μικρότερες περιφέρειες, ο Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να κερδίσει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού του κόμματος, αφού τα παραπάνω εμπόδια θα μπορούσαν, ως έναν βαθμό, να ξεπεραστούν.

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ. Η υπόσχεση για «σημαντική ανανέωση στα πρόσωπα» που ο ίδιος επανέλαβε στο χθεσινό «Βήμα» εξυπηρετείται και από τη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία. Επειδή 155.000 άνθρωποι επέλεξαν να γραφούν μέλη στη ΝΔ και γιατί με βάση τα στοιχεία που έχουν στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η ανανέωση θα ξεπεράσει το 50% σε όλες τις εκλεγμένες θέσεις. Τις 4.050 θέσεις σε τοπικές και νομαρχιακές και τις 1.000 των συνέδρων για το Συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου διεκδίκησαν, λένε, πάνω από 8.000 πολίτες. Από το Περιστέρι όπου βρέθηκε το πρωί για να ψηφίσει ο ίδιος ο αρχηγός δήλωσε «τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξανακάνει άλλο πολιτικό κόμμα στην πατρίδα μας, να ανοίξουμε σε τόσο μαζικό επίπεδο τις διαδικασίες για εκλογές τοπικών και νομαρχιακών οργάνων στη βάση της ΝΔ». Βέβαια, όπως επισήμανε, η στήριξη δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και οικονομική «Δεν υπάρχουν» είπε «πολλά κόμματα στην Ευρώπη που να έχουν παραπάνω από 155.000 ενεργά μέλη που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους για να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες».