Το ζήτημα δεν είναι η καθαρή ή λιγότερο καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες το πρωί, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, μεταφέροντας ουσιαστικά και τους προβληματισμούς του Βερολίνου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πίσω από το μήνυμα του πρεσβευτή διαφαίνεται ότι η γερμανική πλευρά δεν προεξοφλεί το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, στις αρχές Ιουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για μία επιτυχή ολοκλήρωση, αν και παρατήρησε ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. Πρόσθεσε δε, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα και προφανώς αναφερόμενος στη συζήτηση περί του είδους της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα επιλεγεί, ότι το να είναι μία χώρα – μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι αποδέχεται και στοιχεία ενισχυμένης συνεργασίας.

Αναφορικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, ο Πλέτνερ σημείωσε ότι μία συμφωνία είναι πιθανή και το Βερολίνο θα την καλωσόριζε. Εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά πάντα τα δύσκολα ζητήματα μένουν στο τέλος. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Αθήνας να λύσει χρονίζουσες διαφορές με γειτονικές χώρες.

Ο γερμανός πρεσβευτής εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία, θα έλεγε κανείς δυσφορία, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οπως είπε, καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η Γερμανία δεν κατανοεί τη λογική της αμερικανικής κίνησης.