Στην επιθετική γραμμή της κυβέρνησης εις βάρος του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη κινήθηκε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon επανέφερε στο προσκήνιο την εκδοχή περί δήθεν μεταμεσονύκτιου τηλεφωνήματος του επιχειρηματία με αποδέκτη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στο τηλεφώνημα του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επέμεινε ότι αυτό έγινε μεταμεσονύκτιες ώρες. «Δεν φέρει τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους. Αυτού του τύπου η επικοινωνία, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, είναι για άλλη εποχή, για να μη πω για άλλες χώρες. Αντιλαμβάνεστε τι θέλετε να πω» είπε χαρακτηριστικά ο Κοντονής.

Ωστόσο, ο Μαρινάκης με γραπτή ανακοίνωσή του, επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία, είχε δηλώσει ότι το επίμαχο τηλεφώνημα έγινε πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 22.27 το βράδυ.

Ο επιχειρηματίας μάλιστα είχε προσθέσει αναφερόμενος στο ίδιο τηλεφώνημα ότι αυτό έγινε «αποκαλύπτοντας το ονοματεπώνυμό μου για να ζητήσω ό,τι ήταν αναγκαίο προς άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψής μου και προστασίας της αξίας μου ως ανθρώπου, όπως αρμόζει σε κράτος δικαίου, το οποίο δυστυχώς επιχειρείτε να καταλύσετε».

ΤΟ ΝΟΝ PAPER TOY ΜΑΞΙΜΟΥ. Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί ένα non paper που εμφάνιζε τον επιχειρηματία ως «ναρκέμπορο διωκόμενο». Κρίση που, όπως επισήμαναν από την πρώτη στιγμή πολιτικές και νομικές πηγές, συνιστούσε ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο προστατεύεται από το πλέγμα των κανόνων της εσωτερικής έννομης τάξης, ενώ αποτελεί και θεμελιώδες δικαίωμα, προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εξάλλου, με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αρμόδιος να αποφανθεί για οποιαδήποτε ποινική υπόθεση και για κάθε πολίτη είναι αποκλειστικά και μόνο ο φυσικός του δικαστής και όχι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας.

ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη (και μάλιστα πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε «δύο κιλά ηρωίνης», όπως υποστήριξε ο Κοντονής), που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφανθεί με βάση μόνο τα στοιχεία της δικογραφίας και όχι τη βούληση ή την εμφάνιση ως δήθεν στοιχείων από εξωθεσμικά όργανα. Εξάλλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχετική ρύθμιση –έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση –προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και δημόσιων Αρχών που προσβάλλουν το τεκμήριο της αθωότητας επιφέρουν, πλην της καταδίκης της χώρας, και την υποχρέωση αποζημίωσης του προσβαλλομένου.