Για την τελευταία επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μετά από 8 χρόνια μια κανονική χώρα της ευρωζώνης, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά και στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.«Το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνική οικονομίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είπε, «είναι να αφαιρεθούν ενδεχομένως κάποια μέτρα λιτότητας ώστε να δοθεί ώθηση στην Ανάπτυξη, όχι να προστεθούν νέα».

Η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης μέρας ΕΕ – Ευρωζώνης. Πρέπει να θωρακίσουμε την Ευρώπη συνολικά. Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΕ ο Πρωθυπουργός είπε «Ζαν Κλοντ είχες πει κάποτε μια σημαντική κουβέντα, ότι εμείς οι ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε όλοι μαζί, ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι συνέβαλες στο να πετύχουμε».

«Να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση της τέταρτης αξιολόγησης της Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που της έχει ζητηθεί.

Επεσήμανε ότι ποτέ δεν ήταν φανατικός οπαδός της φανατικής, άκαμπτης, τυφλής λιτότητας.

Ερωτηθείς σχετικά για το εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει χωρίς προληπτικά πιστοληπτικά μέτρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα είναι σαφής».

Νωρίτερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.