Η απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm έχει πέσει σε…ξέρα λόγω της κυβερνητικής ασυνεννοησίας και μέχρι στιγμής συμφωνία δεν υπάρχει, ενώ και το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ είναι ουσιαστικά στον «αέρα». Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που παρουσίασε χθες ο Πάνος Καμμένος θέλοντας, όπως είπε, να βάλει τέλος στα σενάρια που βλέπουν το φως τη δημοσιότητος για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για το θέμα της απόκτησης φρεγατών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Γαλλία για πρόγραμμα χρονομίσθωσης (leasing) δύο γαλλικών φρεγατών το καλοκαίρι. Συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο Τσίπρα – Μακρόν έγιναν, είπε, αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Εξετάστηκε δε η πιθανότητα, σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, μέρος του ποσού των 8 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας, και ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα θετικός για μία τέτοια προοπτική. Ομως ξεκαθάρισε, διαψεύδοντας όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών, ο Φώτης Κουβέλης, «αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες».

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον αδύνατον το καλοκαίρι να πλεύσουν γαλλικές φρεγάτες Fremm στο Αιγαίο υπό ελληνική σημαία.

Στις καθυστερήσεισ. Συμφωνία δεν υπάρχει όμως ούτε για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Οπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ακόμη και στις καθυστερήσεις με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει προθεσμία να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση έως τις 30 Απριλίου.

Το πρόγραμμα έχει την έγκριση της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει, όμως έως τώρα εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι: αυτό είναι οι αποπληρωμές των δόσεων για τα έτη 2018, 2019, 2020, τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί υπερβολικές. «Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Αλλά μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας», ανέφερε ο Καμμένος περιγράφοντας το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

Θέλοντας δε να δείξει πως η ελληνική πλευρά καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους επισήμανε ότι για τέταρτη φορά χθες ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του ενώ υπήρξε και επαφή του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη με τον αμερικανό πρεσβευτή.

Τι θα συμβεί όμως αν τελικώς οι Αμερικανοί δεν υποχωρήσουν; Ο Καμμένος ανέφερε ότι τότε θα «πάμε σε νέα διαδικασία διαλόγου», εξέλιξη που σημαίνει ότι η αναβάθμιση των F-16 θα καθυστερήσει κι άλλο σε μια χρονική συγκυρία που η Πολεμική Αεροπορία έχει απόλυτη ανάγκη τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.