Αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο –και όχι μόνο μεταξύ των δύο εταίρων αλλά ιδίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –έχει προκαλέσει η διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που επιτρέπει την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Μολονότι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται αρνητικοί στο επίμαχο άρθρο ξεπερνά τους δέκα (Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Ουρσουζίδης, Δημήτρης Βέττας, Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιάννης Καραγιάννης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιάννης Σηφάκης, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Πέτρος Κωνσταντινέας έστειλαν χθες σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό), η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάτι τέτοιο, επισήμανε κατά τη χθεσινή, πρώτη, συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ενδεικτική μάλιστα είναι η φράση της –που περισσότερο απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματός της: «Αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή!».

Η Φωτίου εξήγησε ότι η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη και δεν είναι υιοθεσία, επισημαίνοντας ότι η εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών σημαίνει και αυτόματη εξαίρεση των ετερόφυλων ζευγαριών. Απαντώντας δε σε όσους προβάλλουν το επιχείρημα ότι η κοινωνία είναι αντίθετη σε μία τέτοια ρύθμιση, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ανάλογη αντίδραση υπήρξε για τον πολιτικό γάμο και τις εκτρώσεις. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν έπεισε. Ενδεικτική της άρνησης των ΑΝΕΛ είναι η φράση του ειδικού αγορητή τους Γιώργου Λαζαρίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει πολιτικό αποτύπωμα όταν μιλάμε για παιδιά και την ανάγκη προστασίας τους».

Δύο αναγνώσεις υπάρχουν όμως και στο στρατόπεδο της ΔΗΣΥ. Παρότι η Εύη Χριστοφιλοπούλου εμφανίστηκε θετικά προσκείμενη στη διάταξη, στο εσωτερικό της Συμπαράταξης υπάρχουν περίπου οκτώ βουλευτές που δηλώνουν από διστακτικοί ώς αρνητικοί στην ψήφισή της. Ξεκάθαρα υπέρ είναι Το Ποτάμι, με τον Σπύρο Λυκούδη να επισημαίνει στους συναδέλφους του ότι απαιτείται τόλμη.

«Οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος. Δεν αρκεί να το θέλουν, πρέπει να το αφομοιώσει η κοινωνία» ανέφερε η Κατερίνα Μάρκου από τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τη ρύθμιση, όπως και η Ενωση Κεντρώων.