Την οικογενειακή της φωτογραφία με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της έβγαλε χθες στη Φιλοθέη η ΝΔ. Το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το πρωί σε πολύ κλειστό κύκλο στο Ιδρυμα Καραμανλής και σύμφωνα με παριστάμενα πρόσωπα «εγκαινίαζε μια νέα εποχή». Οχι μόνο εξαιτίας του πρωτόγνωρα λιτού χαρακτήρα της εκδήλωσης αλλά και επειδή, από άποψη συμβολισμών, σε πρώτο πλάνο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, η άφιξη του οποίου από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα –εκεί όπου υπηρετούσε ο άτυχος πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος –έδωσε και το σήμα της έναρξης της τελετής. Χθες ήταν σχεδόν όλοι εκεί και ο αόρατος σκηνοθέτης της πολιτικής είχε την ευκαιρία να φέρει κοντά τους γαλάζιους πρωταγωνιστές, πρώην και νυν, και να ανταλλάξουν στα γρήγορα κάποιες απόψεις για θέματα της επικαιρότητας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν κυριάρχησε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τους γαλάζιους συνομιλητές να προσπαθούν να ανιχνεύσουν αν το προεκλογικό κλίμα στη γειτονική χώρα θα αμβλύνει ή θα πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με παριστάμενες πηγές, το κλίμα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ήταν ιδιαιτέρως φιλικό. Θερμή συνομιλία είχε ο πρόεδρος της ΝΔ και με τον Αχιλλέα Καραμανλή και τον Πέτρο Μολυβιάτη. Και, όπως υπογράμμιζαν στελέχη κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ, οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα της ενότητας και της ιστορίας του κόμματος θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα το επερχόμενο Συνέδριο της ΝΔ που, εκτός πολιτικών εξελίξεων, τοποθετείται χρονικά στους τελευταίους μήνες του 2018.

Ο Μεϊμαράκης. Αναφορικά άλλωστε με την απουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος βρισκόταν λόγω υποχρεώσεων στο Στρασβούργο, γαλάζια πηγή εκτιμούσε ότι δεν αποκλείεται στο τέλος να βρεθεί η χρυσή τομή και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που μένει να φύγει από τη σφαίρα της εκτίμησης και να αποδειχθεί στην πράξη διότι το μόνο που, προς το παρόν, μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο στο στρατόπεδο της Πειραιώς είναι ότι όλοι οι νυν βουλευτές της ΝΔ θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική μάχη. Αυτή άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί και σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «απαιτεί συστράτευση και όχι αποστρατείες».

Το «παρών» στο χθεσινό μνημόσυνο έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος και βέβαια ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος και στελέχη του κόμματος, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Μενέλαος Δασκαλάκης, καθώς και ορισμένοι από τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αι γενεαί πάσαι του καραμανλισμού συνυπήρξαν αρμονικά με τις πρώην και νυν ηγεσίες, ενώ πλαισιώθηκαν και από ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως τους πρώην υπουργούς Γιώργο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Αναστασόπουλο.