Μία από τις τρεις βασικές αρχές για την πολιτική εκστρατεία είναι η μη υποτίμηση της δύναμης της επανάληψης και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ το 1992 και μάλιστα από τον ΤζέιμςΚάρβιλπου συνέδραμε επικοινωνιακά τον Μπιλ Κλίντον.

Και επειδή οι συμβολισμοίστην πολιτική έχουν τη σημασία τους ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την επέτειο των οκτώ χρόνων από την έλευση των Μνημονίων. Γι’ αυτό και επέλεξε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να μεταβεί στο Καστελλόριζο, απ’ όπου στις 23 Απριλίου 2010, με το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, άρχιζε η μνημονιακή οδύσσεια.

Από εκεί ουσιαστικά προανήγγειλε το «τέλος» των Μνημονίων, μίλησε για «καθαρή έξοδο από τα προγράμματα, τόσο καθαρή σαν τον ουρανό του Καστελλορίζου». Επενδύοντας στη δύναμη της εικόνας και της μνήμης, ανακοίνωσε ότι την ημέρα που θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο και τυπικά, θα βρίσκεται ο ίδιος ξανά στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Αυτό θα είναι και το αφήγημα της κυβέρνησης από εδώ και πέρα έως την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και κεντρικό μήνυμα θα είναι ότι η χώρα βρίσκεται στα τελευταία μέτρα για την απαγκίστρωσή της από την αυστηρή επιτροπεία.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη σκιά των σεναρίων για παράταση του Μνημονίου, εμμένουν στη γραμμή της «καθαρής εξόδου» και μάλιστα χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την οποία υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, και αξιοποιούν στο έπακρο τα θετικά, όπως λένε, μηνύματα από διάφορες πλευρές, π.χ. από τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο (είναι αντίθετος στη συνέχιση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο) και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά και στην έλευση στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που αναμένεται, με βάση την εικόνα που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, να στηρίξει την ελληνική οικονομία, να μιλήσει θετικά για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πορεία της χώρας προς την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.

Επί της ουσίας η επίσκεψη Γιούνκερ θα αξιοποιηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο ως μήνυμα για την τελική ευθεία προς το τέλος του μαραθωνίου, ο οποίος όμως εξακολουθεί να κρύβει παγίδες. Και επειδή ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος έστειλε προ ημερών σημείωμα στα υπουργεία για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες με τους θεσμούς, ώστε να κλείσει ομαλά η τέταρτη αξιολόγηση. Εξάλλου, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν σαφής τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και με βάση αυτήν κινούνται όλα τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση υπουργεία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εκ του πονηρού και με σκοπιμότητα, αν και δεν μεταδίδεται επίσημα η δυσαρέσκεια και η καχυποψία τους, τα σενάρια περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Ολα θα κλείσουν ομαλά. Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνησης. Θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά» λέει στα «ΝΕΑ» κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας.

Ακόμη επισημαίνει και την πρόσφατη αναφορά –που μόνο τυχαία δεν ήταν κατά το πρωθυπουργικό επικοινωνιακό επιτελείο –του Γιάννη Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση συζητά να λήξει το πρόγραμμα και νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο και τονίζει με έμφαση τη μεταμνημονιακή πορεία μέσω του «μαξιλαριού ασφαλείας» (cash buffer) των 20 δισ. ευρώ ως ασπίδα προστασίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα έχει ψηλά στην ατζέντα της την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού –ακόμη και μέσα στο 2018 –και την προοπτική για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επενδύει και σε μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ως βασική αρχή ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το 2019, παρά την πίεση που ασκείται από εξωγενείς παράγοντες, όπως λένε, αλλά ακόμα και τις εισηγήσεις από τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018. «Το σχέδιό μας δεν αλλάζει. Δεν μας αποκωδικοποιούν και δεν μας διαβάζουν σωστά» τόνισε στα «ΝΕΑ» η ίδια κυβερνητική πηγή.