Σε μια πορεία καταβύθισης οδηγεί τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η όξυνση στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, με κορωνίδα την ένταση στα ελληνοτουρκικά, επαναφέροντας παράλληλα σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας τη ΝΔ, η οποία διευρύνει στις 13 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Από την πανελλαδική μέτρηση, που ολοκληρώθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και καταγράφει τον απόηχο από όλα τα πρόσφατα επεισόδια που συνδέονται με τις προκλήσεις της Αγκυρας, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταλογίζει διαχειριστική ανικανότητα στην κυβέρνηση και πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Κομβικό σημείο γι’ αυτή τη μεταστροφή είναι προφανές ότι αποτελεί η σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης –εξέλιξη που αναδεικνύει πλέον και τα εθνικά θέματα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά δεν υπήρχαν στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά πλέον καταγράφονται στην τρίτη θέση, πίσω από την οικονομία και την ανεργία.

Η μεταστροφή αυτή έχει ως αφετηρία τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, αλλά επιταχύνθηκε με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Η διάχυτη ανησυχία στην κοινή γνώμη για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, όπως προκύπτει από τη δημοσκοπική έρευνα, όχι μόνο καθηλώνει την κυβέρνηση, απορροφώντας και τις όποιες μεταβολές είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα από την υπόθεση Novartis, αλλά αναδεικνύει την εξωτερική πολιτική ως το πλέον αδύνατο σημείο της.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, μόνον το 12% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ για τους ΑΝΕΛ και τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν μηδενική (κάτω της μονάδας)! Πρόκειται για εξέλιξη που όχι μόνο εγκλωβίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση σχεδόν σε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων.

Επιστροφή σε υψηλά ποσοστά. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,3% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 13 μονάδες (23,3 %). Οι επτά στους δέκα πολίτες εξάλλου αξιολογούν αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που συντονισμένα καλλιεργεί η κυβέρνηση –με τον Πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή –για την ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου. Βάσει της δυναμικής που δημιουργείται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αυτοδυναμία δείχνει εξαιρετικά πιθανή, όπως και η παγίωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου ΑΝΕΛ σε ποσοστά εκτός του κοινοβουλευτικού χάρτη.

Από την έρευνα επιβεβαιώνεται εκ νέου η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπως και το συντριπτικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λεγόμενη παράσταση νίκης, ενώ διαπιστώνεται η εδραίωση του Κινήματος Αλλαγής στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, μετά και το ιδρυτικό Συνέδριό του.