Εντονη ανησυχία ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία θα επιδράσει αρνητικά στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται εδώ και 50 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την κράτησή τους, εκφράζει ανοιχτά η κυβέρνηση.

Πέραν της κλιμάκωσης της έντασης τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το ότι στη γείτονα χώρα διεξάγονται διπλές εκλογές χωρίς να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επίσης ανησυχεί την Αθήνα ότι θα καθυστερήσει την εξέλιξη της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο.

Τον προβληματισμό αυτόν άλλωστε διατύπωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης, προεξοφλώντας πως η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των τουρκικών δικαστικών Αρχών θα συνεχιστεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Πρόσθεσε δε πως ακριβώς επειδή οι δύο Ελληνες κρατούνται παράνομα, υπάρχει παραβίαση Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.

Προκλητικός για την υπόθεση των δύο Ελλήνων εμφανίστηκε χθες (εκπομπή «Focus» στην EΡΤ), ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι. Κατά τον Ακτάι, το περιστατικό με τους Ελληνες θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ αναρωτήθηκε «τι γύρευαν στην Τουρκία; Με τα όπλα τους, έτσι;». Ακόμη μία φορά, μάλιστα, συνέδεσε την κράτηση των δύο με τους οκτώ εκζητούμενους τούρκους αξιωματικούς από την Ελλάδα. «Οι πραξικοπηματίες επ’ αυτοφώρω, οι οποίοι δραπέτευσαν στην Ελλάδα με τα ελικόπτερα», ανέφερε, «δεν παραδίδονται στην Τουρκία και προστατεύονται από την Ελλάδα».

ΕΥΡΩΚΑΤΑΔΙΚΗ. Ψήφισμα-ράπισμα προς την Τουρκία, με το οποίο ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, υιοθέτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές). Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν την Τουρκία πως «οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους, ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται». Ακόμη, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, σεβόμενες πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο.

ΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Με πυρετώδεις ρυθμούς και στο πλαίσιο της γενικότερης εθνικιστικής έξαρσής της, ωστόσο, η Τουρκία προετοιμάζεται για τη διακλαδική άσκηση «Εφές 2018» στην περιοχή της Σμύρνης, που είναι κυρίως αποβατικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή και ξένων παρατηρητών. Μολονότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 11 Μαΐου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν συνεχώς ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τη μεταφορά των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν προς την περιοχή. Οπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, η τουρκική άσκηση θα διεξαχθεί υπό τη στενή παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.