Η προεκλογική περίοδος που άνοιξε στην Τουρκία έρχεται σε μια περίοδο που έχουν αποκοπεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας εξαιτίας της φυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών αλλά και της αναβαθμισμένης προκλητικότητας που επιδεικνύουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Στην κυβέρνηση προεξοφλούν ότι, καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 24ης Ιουνίου, η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ λεκτικών και άλλων προκλήσεων. Το μήνυμα θεωρούν ότι έχει ήδη διαβιβασθεί με τις επίσημες ανακοινώσεις… κατάληψης ή προσάρτησης ελληνικών βραχονησίδων, όπως συνέβη με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τα Ιμια. Και το ερώτημα που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι τι θα πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά και πώς μπορεί να διαχειριστεί την αναμενόμενη εκρηκτική προεκλογική περίοδο στη γείτονα.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, εκτιμώντας κάθε εξέλιξη στη γειτονική χώρα και, παράλληλα, τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών σε συντονισμό με το Μαξίμου. Την όλη παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία την έχει αναλάβει αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου. Η ανησυχία είναι εμφανής και η γενική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί μια μέθοδο που της επιτρέπει να μην εσωτερικοποιεί τις όποιες κρίσεις, αλλά να επιδιώκει την εξωτερίκευσή τους.

Με δεδομένο ότι για να επανεκλεγεί ο Ερντογάν θα χρειαστεί το 50%+1 των ψήφων, κάτι δύσκολο τη στιγμή που κέρδισε το δημοψήφισμα με οριακή πλειοψηφία, η Αθήνα αναμένει και από τον τούρκο πρόεδρο αλλά και από την τουρκική αντιπολίτευση αύξηση ως προς την ένταση της ρητορικής τούρκων αξιωματούχων (κυρίως από την Ακροδεξιά) που θα επιτίθενται στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Οι εθνικιστικές κορόνες που ίσως φθάσουν και στην απειλή χρήσης βίας, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν. Δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάται, να επιχειρήσουν (με ακραίες δηλώσεις) να αλλάξουν και τον χάρτη στο Αιγαίο ή να γκριζάρουν και άλλες περιοχές ή ακόμα «προσαρτώντας στην Τουρκία με το έτσι θέλω και αγνοώντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου ορισμένες βραχονησίδες».

Με αυτά τα τεχνάσματα θα επιχειρήσει ο Ερντογάν να συσπειρώσει την εκλογική του βάση ή να επαναφέρει δικούς του ψηφοφόρους που έχασε από την απόπειρα του πραξικοπήματος, καθώς και από την αυταρχική πολιτική που ακολούθησε έως τώρα. Ετσι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το Αιγαίο ως έναν χώρο για να προβάλει την τουρκική στρατιωτική ισχύ, όπως έκανε με την Αφρίν. Ο Ερντογάν επικαλέστηκε την κατάσταση της οικονομίας και την εύφλεκτη κατάσταση στη Συρία για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεδομένης της συμμαχίας με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους, η ελληνική πλευρά σχεδόν προεξοφλεί ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πλούσια σε ακροδεξιές κορόνες (και προκλήσεις), με άφθονα στοιχεία αναθεωρητισμού που ηχούν ευχάριστα στα αφτιά των τούρκων ψηφοφόρων.

Ελληνικές ασκήσεις. Την επόμενη εβδομάδα πάντως το Αιγαίο αναμένεται να είναι γεμάτο με πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς είναι προγραμματισμένες τρεις ασκήσεις της Διοίκησης Φρεγατών, της Διοίκησης Κανονιοφόρων αλλά και της Διοίκησης Πλοίων Απόβασης. Επιτελής του ΓΕΕΘΑ σημείωνε στα «ΝΕΑ» πως οι ασκήσεις θα γίνουν κανονικά, με τη βεβαίωση ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.