Με απλή αναλογική στις 13 Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του 1ου Κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να φέρει για διαβούλευση το επικείμενο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η ζημιά που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη και δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανάταξη από τη μια μέρα στην άλλη. «Ειλικρινά θα ήθελα το Συνέδριο να γινόταν, αφού προηγουμένως είχατε πάρει το νομοσχέδιο στα χέρια σας. Δεν ευθύνομαι όμως εγώ για αυτό», σημείωσε ο Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως η απλή αναλογική τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν και θέση της ΚΕΔΕ.

Με ένα ηχηρό «όχι» στην καθιέρωση της απλής αναλογικής απάντησαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι τόνισαν πως στην πραγματικότητα η μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών αφορά κυρίως την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Ας αναλογιστούμε όχι μόνο την ημέρα των εκλογών αλλά και την επόμενη ημέρα. Το τελευταίο πράγμα που αφορά τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα. Αυτό που τον νοιάζει, όμως, είναι αν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αν έχει δρόμους και πεζοδρόμια για να μετακινηθεί με ασφάλεια και ταχύτητα, αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ συνθήκες «ακυβερνησίας στους δήμους» προεξόφλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Το θερμόμετρο, πάντως, ανέβηκε όταν ο Πατούλης αναφέρθηκε στις προσλήψεις των συμβασιούχων στους δήμους και στο πρόβλημα με τα σκουπίδια που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. «Είχαμε οκταμηνίτες για τους οποίους χωρίς να ρωτήσετε τους δήμους δώσατε παράταση. Και στη συνέχεια υποσχεθήκατε ότι θα πάνε σε μόνιμες θέσεις. Εσείς δεν ξέρω πού μένετε. Οι υπόλοιποι πάντως μείναμε με σκουπίδια στις πόλεις το Πάσχα. Ξέρετε πόσοι μόνιμοι έχουν μείνει σήμερα στους δήμους; Τι δουλειά έχετε εσείς να προσλαμβάνετε; Οι δήμοι έχουν τα χρήματα. Αυτοί θα έπρεπε να προσλαμβάνουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με τον Σκουρλέτη να απαντά πως «αυτά είναι ψέματα», χωρίς ωστόσο να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση.