«Δεν θ’ αποφύγουμε θερμό επεισόδιο, έτσι όπως πάει η κατάσταση, με πρώτη και κύρια την ευθύνη της τούρκικης πολιτικής αλλά και άλλων συμμάχων τους που είναι πίσω από αυτό γιατί είναι ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Κυρίως είναι οικονομικά συμφέροντα, άλλωστε ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με πιο βίαια στρατιωτικά μέσα. Είναι τα πετρέλαια, οι υδρογονάνθρακες, το Αιγαίο, η προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, η κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «από αυτή τη σκοπιά ανησυχούμε πολύ γιατί η Τουρκία, η τουρκική αστική τάξη σε σχέση με την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνησή της, έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα σε αυτό: Ηδη έχει υπό την κατοχή της τρεις χώρες, έχει δυνάμεις κατοχής εκτός από την Κύπρο και στη Συρία και στο Ιράκ, έχει τούρκικες στρατιωτικές βάσεις – όχι συμμετοχής σε ΝΑΤΟϊκές ή άλλων πολυεθνικών δυνάμεων – στη Σομαλία, στο Κατάρ και αλλού, εκπαιδεύει αλβανούς στρατιωτικούς στην Αλβανία».

«Παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων»

Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται σε «μια γενική μόνο ανησυχία» (καθώς) «απ’ ό,τι φαίνεται η πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης, της τουρκικής κυβέρνησης, κυρίως του κ. Ερντογάν, είναι προσανατολισμένη να θέσει επί τάπητος – ήδη το θέτει με τον προφορικό του λόγο και με τον πρακτικό – παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβήτηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου, – τα κατονομάζει κιόλας – και βεβαίως βραχονησίδες και διάφορες νησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο που είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η κλιμάκωση αυτή με δηλώσεις επανειλημμένα των τούρκων αξιωματούχων έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες ζούμε» πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «συνεννόηση μπορεί να γίνει μόνο σε μια βάση: Κατάργηση των βάσεων, απεγκλωβισμό από αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, έξοδο από το ΝΑΤΟ. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρχει συνεννόηση. Ακούσαμε όλοι σήμερα τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, από την Τουρκία μάλιστα, να λέει ότι ‘δεν ανακατευόμαστε στην ελληνοτουρκική διένεξη και στις διαφορές’».

«Αρα, από που και ως που μας προστατεύει το ΝΑΤΟ;» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι, διαχρονικά και ιστορικά δεν είχαμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτή τη λυκοσυμμαχία και τώρα όλο και περισσότερο εμπλεκόμαστε».

«Η κυβέρνηση καλλιέργησε τον εφησυχασμό»

«Το ΝΑΤΟ παίζει τα δικά του συμφέροντα και έχει τους δικούς του στόχους, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους στόχους θέλουν να είναι στην περιοχή και να έχουν τον έλεγχό της σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από όλα αυτά, όπως δεν έχει να κερδίσει ούτε ο τουρκικός λαός και δεν έχουμε μεταξύ μας να χωρίσουμε τίποτα» τόνισε.

Επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση διότι καλλιέργησε τον εφησυχασμό σε όλα τα ζητήματα «από τις «μικροπαραβιάσεις», όπως έλεγε, τις «συνήθεις» (δηλαδή) το «συνηθίζουμε» και άρα μπορούν να μπαίνουν τα πολεμικά πλοία και τα τουρκικά αεροπλάνα, με τους δύο στρατιωτικούς εφησύχαζε επίσης τον ελληνικό λαό, δεν έκανε ούτε έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες».

Και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο η μεγάλη της ευθύνη είναι ότι θεωρεί πως υπηρετώντας τα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας για γεωστρατηγική αναβάθμιση, για επέκταση των επιχειρήσεών τους στη γειτονική χώρα, μπορεί έτσι καλύτερα να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

»Αυτά όμως δημιουργούν μόνο παραπέρα ένταση, γιατί και οι άλλοι απέναντι έχουν τα δικά τους οικονομικά γεωπολιτικά συμφέροντα και από αυτή τη σκοπιά πάντα θύμα είναι ο λαός και η νεολαία».

«Από αυτή τη σκοπιά προειδοποιούμε και γι’ αυτό ο λαός μας πρέπει να βρεθεί στους δρόμους του αγώνα» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακτιβιστικές ενέργειες

Ερωτηθείς αν η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος θα χαρακτηρίζεται στο εξής πιο έντονα από ακτιβιστικές ενέργειες απάντησε ότι «είναι μόνιμη η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΚΕ τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αυτό που προσδιορίζεται ως αλλαγή, ενέργειες πιο δραστήριες, ακτιβιστικές κ.λπ. έχει να κάνει με την ένταση των προβλημάτων και την ένταση των αγώνων γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα».

«Εδώ έχουμε πόλεμο, μια τεράστια εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων που βομβαρδίζουν, κινδύνους που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κυβέρνηση η οποία υλοποιεί μια πολιτική «yes men», κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχει γεμίσει όλη την Ελλάδα από στρατόπεδα και από ΝΑΤΟϊκές βάσεις, πλέον δεν έχουμε μόνο τη Σούδα, αλλά και τον Αραξο με τα πυρηνικά, το Ακτιο, τη Λάρισα όπου εγκαθίστανται drones, εκτός από το Στρατηγείο, αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη για να ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου, ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκής αρμάδας στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό και νέα βάση που ετοιμάζεται στη Σύρο για ελλιμενισμό και μεταφορά αμερικανικών πολεμικών» είπε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά συνιστούν μια κατάσταση η οποία έχει και δυναμισμό και συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση σε συνδυασμό φυσικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλεπάλληλα ο λαός μας και η νεολαία όλα αυτά τα χρόνια».

Στο ερώτημα αν θεωρεί την σημερινή κυβέρνηση «μία από τα ίδια» με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απάντησε «στις στρατηγικές επιλογές δεν αλλάζουν. Αλλωστε τι περισσότερο θα έκανε μια κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις και με αφορμή το βίαιο χτύπημα με απαράδεκτο τρόπο νέων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν μια συμβολική ενέργεια απέναντι στον πιο μισητό πρόεδρο των ΗΠΑ που ματοκύλισε 200.000 ανθρώπους με την πυρηνική βόμβα που έπεσε με προσωπική του απόφαση στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και χαρακτηρίστηκε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τρούμαν

«(Ο Τρούμαν) ήταν ουσιαστικά ο ενορχηστρωτής του ψυχρού πολέμου και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε, έριξε βόμβες ναπάλμ σε έλληνες πολίτες, σε αντιστασιακούς, αλλά και σε γυναικόπαιδα, σε αμάχους στον Γράμμο και στο Βίτσι, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, στον ΔΣΕ, βόμβες ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενάντια στον ελληνικό λαό, μπορεί να έχει κάποιος οποιαδήποτε άποψη για εκείνη την περίοδο, αρνητική ή να την βλέπει με σκεπτικισμό, αλλά ακόμη κι αυτός ο άνθρωπος δεν θα συμφωνήσει με αποφάσεις που μετά ακολούθησαν στο Βιετνάμ με τα επακόλουθα που είχαμε και τις τεράστιες κινητοποιήσεις του αμερικάνικου λαού ενάντια στον πόλεμο που ξαναχρησιμοποίησε βόμβες ναπάλμ» τόνισε.

«(Ο Τρούμαν) είναι το πιο μισητό πρόσωπο. Η ενέργεια (για το ρίξιμο του αγάλματός του) ήταν συμβολική ενέργεια. Ανάλογες ενέργειες, με προηγούμενες κυβερνήσεις, ξέρει ο ελληνικός λαός πως αντιμετωπίστηκαν. Με τον ίδιο για να μην πω και με πιο ήπιο τρόπο» επισήμανε.