Μάχη χαρακωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν υπέρμετρα και δημιουργείται ένα σαφές δίπολο, καθώς από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής υψώνουν τείχη κατά των αλλαγών, διαμηνύοντας προκαταβολικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια νέα απόπειρα για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής και στις εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά στο σχέδιο για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και κινείται ήδη με τη λογική ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας στους δήμους. Επί της ουσίας, αυτή η κίνηση –όπως επιβεβαιώθηκε και χθες από τις δημόσιες και παρασκηνιακές συζητήσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών –ενδέχεται να αποτελέσει και πυξίδα για να έρθει, διά της πλαγίου, και νέο νομοσχέδιο για την απλή αναλογική και για τις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να εφαρμοστεί από την επόμενη και όχι από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, αν και είπε πως δεν υπάρχει σχέδιο, σημείωσε «μακάρι να μπορούσε να επιτευχθεί» και στην ερώτηση (Antenna) εάν η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση συμμαχιών, τόνισε με νόημα που δίνει και μια άλλη οπτική για τις παρασκηνιακές διεργασίες: «Μακάρι να υπάρχουν επανατοποθετήσεις από εκείνες τις δυνάμεις που το καταψήφισαν και να το φέρουμε και πάλι τώρα».

ΕΜΜΕΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Το άκρως ενδιαφέρον ήταν η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου να απευθύνει έμμεση πρόσκληση στο Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει μια νέα προσπάθεια για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές: «Εάν αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής θα ήθελε να ξανασυζητήσουμε για το ζήτημα και θα ήθελε να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια προσπάθεια να εξευρεθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της απλής αναλογικής, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης μπορώ να σας πω ότι θα ήμασταν μάλλον θετικοί» ήταν το δικό του μήνυμα. Στη σκιά των παρασκηνιακών διεργασιών και της αντίδρασης της πλειονότητας των δημάρχων –προσκείμενων στο Κίνημα Αλλαγής και στη ΝΔ – στην προώθηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετα αρνητικός, διότι βλέπει σχέδιο της κυβέρνησης «για εργαλειοποίηση της Αυτοδιοίκησης, με στόχο να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί μεθαύριο και με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και να μιλήσει στο συνέδριό της, ανέφερε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και ο νόμος θα έχει καταργηθεί από τη ΝΔ. Ο Πάνος Σκουρλέτης ωστόσο επιμένει ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2019.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε (aftodioikisi.gr) πως αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές θα αλλάξει τον νόμο, καθώς η απλή αναλογική «ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση».

Η απάντηση ήταν άμεση από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως με την αντίδρασή του στην απλή αναλογική «καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ιδίου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις».

«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Αρνητική στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους ωστόσο εμφανίζεται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία βάζει θέμα ευρύτερων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το πρόβλημα για το Κίνημα Αλλαγής εστιάζεται στην πολιτική πίεση που θα δεχθεί και δεν θέλει να μπει στη συζήτηση, καθώς αναπόφευκτα θα πρέπει να τοποθετηθεί και για τις βουλευτικές εκλογές. Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής όμως υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, όπως για παράδειγμα από τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στην τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη στην ΚΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «η ατζέντα που υιοθετεί η ΝΔ δεν έχει σχέση με τη δική μας».