Αποφασισμένη να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται η κυβέρνηση και έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο αναθερμαίνεται η συζήτηση να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επανέλθει το θέμα της απλής αναλογικής και για τις βουλευτικές εκλογές, με στόχο ευρύτατη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου στις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Μάλιστα, όπως λένε οι πιο μυημένοι, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σημαντική κίνηση στην πολιτική σκακιέρα με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με πυξίδα μάλιστα τον εκλογικό νόμο για τους δήμους, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει η απλή αναλογική.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τους δήμους, το σχέδιο Κλεισθένης που θα είναι μετεξέλιξη του Καλλικράτη και στο οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία, υπάρχει έντονη συζήτηση στα ενδότερα της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να γίνει κίνηση στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, με στόχο να… πιεστεί το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.

Η συζήτηση αυτή είχε γίνει και πριν από μήνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η λογική τότε ήταν να αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πριν από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ την έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ