Αποφασισμένη να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται η κυβέρνηση και έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο αναθερμαίνεται η συζήτηση να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επανέλθει το θέμα της απλής αναλογικής και για τις βουλευτικές εκλογές, με στόχο ευρύτατη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου στις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Μάλιστα, όπως λένε οι πιο μυημένοι, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σημαντική κίνηση στην πολιτική σκακιέρα με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με πυξίδα μάλιστα τον εκλογικό νόμο για τους δήμους, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει η απλή αναλογική.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τους δήμους, το σχέδιο Κλεισθένης που θα είναι μετεξέλιξη του Καλλικράτη και στο οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία, υπάρχει έντονη συζήτηση στα ενδότερα της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να γίνει κίνηση στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, με στόχο να… πιεστεί το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.

Η συζήτηση αυτή είχε γίνει και πριν από μήνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η λογική τότε ήταν να αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πριν από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Ο στόχος του Μαξίμου είναι προφανής και συνδέεται με την προσπάθεια να αποτραπεί η όποια περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ. Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κατηγορηματικά αντίθετος και με τον εκλογικό νόμο για τους δήμους. Με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συζήτηση για απλή αναλογική και στις εθνικές κάλπες επανέρχεται και υπάρχουν στελέχη και παράγοντες της κυβερνητικής πλευράς που τονίζουν στο παρασκήνιο ότι πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στην Κεντροαριστερά που καλείται να αποφασίσει προς τα πού θα πορευθεί. Κυρίως λένε ότι πρέπει να της ρίξουν το γάντι για το εάν θα ταυτιστεί ή όχι με τη ΝΔ και να απαντήσει ξεκάθαρα εάν θα ψηφίσει τον νέο νόμο για να ισχύσει στις επόμενες και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τον Ιούλιο του 2016 να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιό της γιααπλήαναλογική. Τότε, όμως, δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 200 ψήφους ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, καθώς αυτό θα γίνει από τις μεθεπόμενες, αφού έλαβε 179 ψήφους.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη ότι το θέμα απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές για τις επόμενες κάλπες θα πρέπει να εξεταστεί και πάλι εάν υπάρχουν σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση» λένε άλλοι, αν και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το σενάριο πρέπει να προχωρήσει για να εκτεθεί το Κίνημα Αλλαγής, εάν απαντήσει αρνητικά. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε πρόσφατα αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (δύο τρίτα της Βουλής) για να ισχύσει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε υποστηρίξει την περαιτέρω εμβάθυνση του εκλογικού νόμου, δηλαδή μεγαλύτερη ισορροπία στις εκλογικές περιφέρειες με σπάσιμό τους, αλλά ενδεχομένως και μείωση του εκλογικού ορίου 3%.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα θα κινείται από εδώ και πέρα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων, συναινέσεων και συνεννοήσεων, ενώ στην περασμένη ΔΕΘ είχε πει, και πέρασε απαρατήρητο, ότι είναι πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να υπάρχουν και κυβερνήσεις περισσοτέρων των δύο κομμάτων.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στους δήμους θα αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και θα οριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος θα ορίζεται για την τρίτη Κυριακή του μηνός. Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην ΤοπικήΑυτοδιοίκησημε φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους. Γι’ αυτό εκτιμούν ότι η απλή αναλογική θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη αντίδραση από δημάρχους που πρόσκεινται στη ΝΔ, στην οποία υπάρχει ο φόβος να γίνουν ταυτόχρονα τον Οκτώβριο του 2019 βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς πολλοί θα ασχολούνται κυρίως να τρέξουν για την εκλογή τους, παρά για το κόμμα όπου ανήκουν.