Με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ακούγιου, στα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος εκφράζει την ανησυχία του προς την ΕΕ αν μεριμνά «για τη διασφάλιση των σχετικών ελέγχων ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», ακόμη και στην περίπτωση που «ακυρωθεί το εργαλείο θεσμικής παρέμβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζει δε παλαιότερη ερώτησή του προς την Κομισιόν, με τις ίδιες ανησυχίες και για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κύρκος, «τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέσω των επαφών της με την Τουρκία σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικοί της σταθμοί θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν στις κατευθύνσεις τηςEURATOMκαι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ότι έχει ενθαρρύνει την Τουρκία να ολοκληρώσει τοstresstestτου εργοστασίου του Άκουγιου».

Σχετικά με το θέμα υπενθυμίζει ότι «3 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2015, σε ερώτησή μου στην Επιτροπή για το κατά πόσον ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές, τόσο κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα,η απάντηση παρέπεμπε σεstresstestsπου είχαν ήδη ολοκληρωθεί και αναρτηθεί στο διαδίκτυο και υποσχόταν τις ίδιες πιέσεις προς την Τουρκία».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι «τα τελευταία τρία χρόνια τίποτε δεν έχει γίνει για τον κατευνασμό των δικαιολογημένων ανησυχιών της ΕΕ, όχι μόνο προς τους πολίτες της Κύπρου, από όπου το Ακούγιου απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα,αλλά και για τους πολίτες και το περιβάλλον στη γείτονα».

Καλεί δε την Κομισιόν «αντί να αναπαράγει καθησυχαστικές υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, να ενημερώσει τους πολίτες της Ένωσης, αν υπάρχουν έστω και ελάχιστοι κίνδυνοι πυρηνικού ατυχήματος και πώς θα διασφαλίζει σχετικούς ελέγχους στη γείτονα (για λειτουργία σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία), αν ακυρωθεί το εργαλείο θεσμικής παρέμβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Συνοψίζοντας τις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Κύρκος αναφέρει ότι «στις 14 Απριλίου η Τουρκία ξεκίνησε στην περιοχή Ακούγιου, που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2020. Πολλοί φορείς στην Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, έχουν επισημάνει ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κυριολεκτικά πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή».

Με δεδομένα τα παραπάνω,ο ευρωβουλευτής επανέρχεται στα ερωτήματα προς την Κομισιόν:

1.Αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα;

2.Αν η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει;

3.Αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνείς συμβάσεις και οι βέλτιστες πρακτικές για τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της κάθε χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής μιας πυρηνικής εγκατάστασης.