Προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι πάγιο αίτημα μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς» είπε ο Α.Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε καλέσει την Τουρκία να τους απελευθερώσει πολύ γρήγορα» προσέθεσε, αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους συνομιλητές μας αλλά οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, σύγχυση προκλήθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, σύμφωνα με το οποίο στην εξωτερική μνήμη κινητού τηλεφώνου των δύο στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Την είδηση, ωστόσο, διαψεύδει το ελληνικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι τα κινητά ελέγχθηκαν, παρουσία Ελληνα εμπειρογνώμονα, και ήταν «καθαρά».

Τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συναντήθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να εντείνει εσκεμμένα τις συγκρούσεις και τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου». Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά ύδατά της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η συμπεριφορά αυτή αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και είναι αντίθετη με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Ντολ.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΛΚ επισημαίνει πως η ασφάλεια στη Μεσόγειο δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. «Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει αμέσως τη μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου», αναφέρει ο Ζ. Ντολ.