Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, όπου ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες, συνιστά το πρώτο επεισόδιο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Οι συνομιλίες που θα είχε σήμερα το πρωί, κατά κύριο λόγο με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, βάζουν τις δύο χώρες στα βαθιά των συνομιλιών έπειτα από ένα διάστημα διπλωματικού πινγκ-πονγκ, το οποίο είχε ξεκινήσει μετά την τριμερή της Βιέννης στα τέλη Ιανουαρίου υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς.

Στο τρίπτυχο «αλλαγή Συντάγματος ΠΓΔΜ – ταυτότητας και γλώσσας – χρονικής διάρκειας της πλήρους εφαρμογής ενός ονόματος έναντι όλων» κρύβεται το κλειδί της λύσης. Οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες, καθώς η αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία αναδεικνύει η Αθήνα προκαλεί τριγμούς στη σταθερότητα της σκοπιανής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή προσφέρει άλλοθι σε εκείνα τα τρίτα κράτη εντός του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ που δεν θα δυσαρεστηθούν αν η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων δεν προχωρήσει.

Ο Κοτζιάς, στην πρώτη επίσημη ελληνική πτήση μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ από Μέγας Αλέξανδρος σε Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, θα έχει ευρύ κατάλογο συναντήσεων. Εκτός από τον Ντιμιτρόφ, επρόκειτο να συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι (προέρχεται από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το αλβανικό κόμμα DUI).

Πέραν του καθαρά διπλωματικού παιχνιδιού, οι δύο κυβερνήσεις προσέρχονται στις συνομιλίες με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό τους ακροατήριο, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν πολύ στενά και τρίτες χώρες.