Στα Σκόπια μεταβαίνει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο

οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον

ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να έχουν μία πρώτη συζήτηση

για τα προσχέδια συμφωνίας που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί για το κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όπως η αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί «σαλαμοποίηση» του ζητήματος αλλά συνολική λύση. Το προσχέδιο για τη συμφωνία που έχει στείλει εδώ και ημέρες η ελληνική πλευρά – σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο – έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή, σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Στις 30 Μαρτίου συνάντηση Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, μετά τα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τον ομόλογό του προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών, αυτή τη φορά υπό την εποπτείτα του κ. Νίμιτς