Παγιδευμένη είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, καθώς κανένα από τα εννέα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα που καλεί προς ακρόαση δεν πρόκειται να προσέλθει, πέραν του Βαγγέλη Βενιζέλου που ζήτησε και έκανε τη δική του παρέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα.

Υστερα απο την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα μέλη της πλειοψηφίας αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνα τους τις εργασίες, όχι όμως για τη διερεύνηση του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» όπως έλεγαν, αλλά για τη διερεύνηση της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Ετσι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καλούν την ερχόμενη εβδομάδα τα εννέα πολιτικά πρόσωπα (Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Κουτρουμάνη) να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσήλθε ήδη στην Επιτροπή με δική του πρωτοβουλία και απεφάνθη θετικά υπέρ της αρμοδιότητάς της, εκφράζοντας μάλιστα τον κίνδυνο πως αν η δικογραφία επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, τότε δεν θα διερευνηθεί ποτέ γιατί η Δικαιοσύνη θα τη θέσει στο αρχείο ως αναρμόδια.

ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ. Ωστόσο, φαίνεται πως και αυτή η τακτική της κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει πουθενά, μια και τα εννέα πολιτικά πρόσωπα θα στείλουν υπομνήματα στην Επιτροπή με τα οποία θα δηλώνουν ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα για να συνεχίσει την έρευνα και θα επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Ηδη ο Ανδρέας Λοβέρδος χθες απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Προανακριτικής γνωστοποιώντας του πως δεν θα προσέλθει στη συνεδρίαση. «Η Επιτροπή μετατράπηκε σε κωμικοτραγικό δήθεν δικαστικό συμβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται «να νομιμοποιήσει ένα τέτοιο φιάσκο». «Το θλιβερό προνόμιο της συμμετοχής στην πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της συμμορίας που την οργάνωσαν» συμπληρώνει. «Απορρίπτω τους χαρακτηρισμούς… Εμείς θα προχωρήσουμε» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Προανακριτικής Θοδωρή Δρίτσα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Με δεδομένη την άρνηση και των άλλων πολιτικών προσώπων, οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα μοιάζει να εμπίπτουν στο πλαίσιο του «επικοινωνιακού εντυπωσιασμού» μέχρι την έκδοση του πορίσματος, το οποίο ασφαλώς θα καταγράφει την αναρμοδιότητα της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης και θα φέρει τις υπογραφές μόνο των μελών της συγκυβέρνησης που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Και κάπως έτσι η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος περί απιστίας, δωροδοκίας και δωροληψίας θα παραγραφεί με τη σφραγίδα της Βουλής και την υπογραφή της συγκυβέρνησης. Η επόμενη μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που θα δοθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα είναι στην Ολομέλεια, όταν εισαχθεί το πόρισμα της Επιτροπής για συζήτηση και ψήφιση.