Ως «εκλογές κάθαρσης και επανεκκίνησης» προσδιορίζει την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα των προθέσεών του για την τακτική που θα ακολουθήσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Ουσιαστικά, προσδιορίζει έτσι και τα πεδία της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τα οποία θα είναι τα εξής:

1. Διαπλοκή της σημερινής κυβέρνησης με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

2. Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην τόνωση της απασχόλησης και κατά συνέπεια στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτό το βήμα μέσα από την ομιλία που πραγματοποίησε χθες στους τομεάρχες του κόμματός του, από τους οποίους ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς –όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ταύτισε απόλυτα τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ» τα περί διαμάχης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου και οι δυο μαζί κρατούν όμηρο τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα για τον Πάνο Καμμένο, επεσήμανε ότι «είναι εξαφανισμένος, εκτός εάν περάσει από τις κάμερες για να ρίξει λάσπη». «Αλλωστε πάνω στη λάσπη χτίστηκε η σχέση Τσίπρα – Καμμένου», κατέληξε.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στο ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης στις τουρκικές φύλακες των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Αφού προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις του στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα. «Οταν επί σχεδόν έναν μήνα μιλάς πότε για κράτηση και πότε για ομηρεία, τότε δεν παίζεις με τις λέξεις, αλλά παίζεις με τη θέση της χώρας και με το αύριο δυο παιδιών της. Οταν από τη μια μιλάς για διμερές θέμα και από την άλλη καλείς τον γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος», σημείωσε.

Για το ζήτημα των Σκοπίων είπε ότι «η στάση της κυβέρνησης θυμίζει Βαβέλ», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή της αποχώρησης της ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis και επανέλαβε ότι η όλη υπόθεση είναι μια «άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας».

«Ερχονται μέτρα». Για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου, λέγοντας ότι αυτό «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη βρώμικο ψέμα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων που έρχονται». Τέλος, αφού ενημέρωσε τους τομεάρχες για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ και το Κατάρ, τόνισε ότι από τις συναντήσεις του στην Ντόχα διαπίστωσε πως «η χώρα μας θα μπορούσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αποτελεί την επενδυτική έκπληξη όλης της Ευρώπης, αλλά η αστάθεια μεταξύ άλλων στο φορολογικό σύστημα μας κρατά πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει σήμερα και αύριο τον κύκλο των επαφών του με διεθνείς παράγοντες, με επίκεντρο τα εθνικά μας θέματα. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά και με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων θα είναι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.