Σε φιάσκο άνευ προηγουμένου εξελίσσεται «το σκάνδαλο του αιώνα» για την κυβέρνηση καθώς, μετά την παρέλευση λίγων εβδομάδων από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ουσιαστικά σφύριξαν τη λήξη των εργασιών.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μαζική αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Επιτροπή και την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική Δικαιοσύνη, προέβαλε το επιχείρημα πως αν η δικογραφία μείνει στη Βουλή, τότε θα υπάρξει παραγραφή, ενώ αν πάει στη Δικαιοσύνη, πιθανόν να υπάρξει δίκη.

Το επιχείρημα αυτό είναι άτοπο καθώς η Δικαιοσύνη, στέλνοντας τη δικογραφία στη Βουλή, έχει ήδη αποφανθεί ότι είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρότεινε το πρωτοφανές, να κληθούν στην Επιτροπή όχι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής.

Η πρόταση αυτή ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της αντιπολίτευσης. «Η σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε παρωδία» φώναζαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης βγαίνοντας από την αίθουσα της κλειστής συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό φιάσκο, για φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα και για παρελκυστικές μεθοδεύσεις προκειμένου να γυρίσει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη και να μείνει μόνο η «λάσπη» στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πυρά από την αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο» τόνισε ο Μάκης Βορίδης, εξηγώντας ότι η άρνηση της συγκυβέρνησης να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες έρχεται μετά τις αποκαλύψεις από το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Φρουζή που ζητούσε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητεί τη συνέχιση των εργασιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και η πλειοψηφία να ζητεί από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα να αποφανθούν επί της διαδικασίας» τόνιζαν οι βουλευτές της ΝΔ αποχωρώντας. «Η πεισματική άρνηση της συγκυβέρνησης να εξεταστούν οι μάρτυρες και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει τον φόβο της απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας» σημείωσαν με κοινή δήλωση οι Bαγγέλης Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι οι «δήθεν κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορουμένους» επειδή έστησαν μια πρόχειρη και φθηνή σκευωρία εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων, των θεσμών και της Δικαιοσύνης.

«Η Βουλή είναι η μόνη αρμόδια να εξετάσει τη δικογραφία» δήλωσε κατηγορηματικά ο Θανάσης Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ αποχωρώντας από την Επιτροπή. «Η συγκυβέρνηση πολύ γρήγορα από το «όλα στο φως» πέρασε στο «όλα στο σκοτάδι»» σημείωσε ο Γιώργος Αμυράς, καταλογίζοντας φθηνά πολιτικά κόλπα στην κυβέρνηση. «Το φιάσκο της Προανακριτικής για τη Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό του Γιάννου Παπαντωνίου» κατήγγειλε ο Μάριος Γεωργιάδης με την αποχώρησή του.

Τελικά, τα μέλη της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνα τους τη διαδικασία, καλώντας προς ακρόαση τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να αποφανθούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής και κατόπιν θα λήξουν και τυπικώς τις εργασίες της.