Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να διαβούν σήμερα το πρωί ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μαζί με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκη, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθός και Πολάκης) για έναν σημαντικό σκοπό. Πρόκειται να υπογραφεί, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τους έλληνες πολίτες. Ετσι, πέραν της δωρεάς με τα 143 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα (που ήδη έχουν τεθεί σε υπηρεσία) και τον πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές, το Ιδρυμα πρόκειται να κατασκευάσει σε χώρο εντός του νοσοκομείου Ευαγγελισμός δύο κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία θα σχεδιάσει ο φημισμένος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο (που έχει σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Ειδικότερα, όπως «ΤΑ ΝΕΑ» πληροφορούνται, στο σχέδιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προβλέπεται να γκρεμιστούν δύο κτίρια ώστε να εξοικονομηθεί χώρος: το κτίριο Οίκος (το οποίο είχε αναγερθεί επί περιόδου βασιλίσσης Ολγας) και το κτίριο των Αδελφών Νοσοκόμων που βρίσκονται εντός του Ευαγγελισμού. Στη θέση τους θα αναγερθούν δύο υπερσύγχρονα πολυώροφα κτίρια. Το ένα θα παραμείνει στη λειτουργία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας) και το άλλο θα παραδοθεί στην Πανεπιστημιακή Σχολή, η οποία θα μετακομίσει στον Ευαγγελισμό αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου.

Ολα άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνέχεια συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με αρχικό προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ (αναμένεται συνολικά να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και να φθάσει ίσως τα 250 εκατομμύρια ευρώ).

Τονωτική ένεση στην Υγεία. Τα έργα θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη (Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, το ΙΣΝ προτίθεται να καλύψει το κόστος αγοράς 3 PET/CT, προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και της αγοράς μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (baby κυκλοτρόνια). Επιπλέον, το ΙΣΝ εξετάζει την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους γιατρούς αναφορικά με την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και προγραμμάτων καταγραφής, παρακολούθησης και παρέμβασης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας, όπως είχε σταδιακά ανακοινωθεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ακολουθεί σειρά σημαντικών δωρεών οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου. Αλλες σημαντικές δράσεις στον τομέα της Υγείας είναι η δωρεά ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μαζί του θα είναι και ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης, σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος.

Εάν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναθέσει στον Ρέντσο Πιάνο (που έτσι αναμένεται να γίνει) τον σχεδιασμό των δύο νέων κτιρίων του Ευαγγελισμού, είναι προφανές ότι το νοσοκομείο θα συνοδεύεται και από μια νέα αρχιτεκτοκική ταυτότητα. Γιατί ο Ιταλός στην καταγωγή αρχιτέκτονας από το 1964, που αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, επιδίδεται σε αρχιτεκτονικά έργα παγκόσμιας κλίμακας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αρχιτέκτονες της γενιάς του και έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις. Σημαντικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του αποτελούν η χρήση υλικών όπως το γυαλί, το ξύλο και το μέταλλο, η διαφάνεια στις κατασκευές, η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και του υδάτινου στοιχείου, οι καθαρές γραμμές και η προτίμηση στα βιώσιμα – «πράσινα» κτίρια.