Μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργεί και η ευθεία επίθεση από παμμακεδονικές οργανώσεις, οι οποίες έστειλαν σε βουλευτές εξώδικο με το οποίο «απειλούν με θάνατο ή με ισόβια» εάν ψηφίσουν συμφωνία σύνθετης ονομασίας στη Βουλή, όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Βούτσης, προετοιμάζεται η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια. Το εξώδικο εστάλη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, την Παμμακεδονική Ενωση Καναδά, Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής και καλεί τους βουλευτές να παραιτηθούν από το αξίωμά τους και να ρίξουν την κυβέρνηση αν αποδεχθούν συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». Σημειώνουν δε ότι οι βουλευτές διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και συνεπώς τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη και με θάνατο. «Κάποιοι έχουν ξεφύγει» ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Βουλής.

ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες να γίνει αποδεκτός ένας συμβιβασμός στο ονοματολογικό δεν είναι πολύ διαφορετική στα Σκόπια. Ο νόμος που με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από το σκοπιανό κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες ανέδειξε τη σφοδρή πόλωση μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, καθώς και τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών που υπάρχουν.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την προσεχή Πέμπτη 22 Μαρτίου λαμβάνει εκ των πραγμάτων μεγάλη σημασία για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Ο Κοτζιάς, ο οποίος χθες από τις Βρυξέλλες είπε δημοσίως ότι έχει στείλει την πρότασή του για μια διεθνή συμφωνία στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα έχει σειρά συναντήσεων με όλους τους κρίσιμους παίκτες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Από την πλευρά του, χθες, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Κοτζιά θα βοηθήσει ώστε οι θέσεις των δύο πλευρών να συγκεραστούν, δεδομένης και της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάθιου Νίμιτς, λίγες ημέρες αργότερα. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος, αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας» σημείωσε. Κατά τον Ζόραν Ζάεφ «για μένα είναι σημαντικό το πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό το πώς αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της «Μακεδονίας» , αλλά και το πώς θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας». Με τη δήλωση αυτή είναι σαφές ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να θέλει λύση μέχρι το καλοκαίρι.