Μια σφαίρα τυλιγμένη σε μια επιστολή έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Εξωτερικών και είχε παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό Νίκο Κοτζιά. Η επιστολή αναφερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και στο ζήτημα του Μακεδονικού που εκ των πραγμάτων έχει πάρει πάνω του ο υπουργός.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το όλο συμβάν, όπως και το αν λειτούργησε ή όχι το πλέγμα ασφαλείας που εντοπίζει την ύποπτη αλληλογραφία, η σφαίρα εστάλη αμέσως για έρευνα στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα μικρό βλήμα αντιαεροπορικού (!) πυροβόλου όπλου ενώ και το σημείωμα έχει επίσης σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να αναζητηθεί ο συντάκτης και ο αποστολέας. Παράλληλα για όλη την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Δικαιοσύνη που διεξάγει έρευνα αλλά και ο Πρωθυπουργός.

Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων που στοχοποιείται ο υπουργός Εξωτερικών, αφού στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε γνωστό πως ο Νίκος Κοτζιάς είχε λάβει απειλητική επιστολή. Επρόκειτο για ένα ιδιόχειρο σημείωμα που απειλούσε ευθέως τον υπουργό Εξωτερικών. Εκανε λόγο για τρεις σφαίρες που είναι φυλαγμένες για τον Νίκο Κοτζιά και η κάθε μία αντιστοιχούσε σε κάθε (προφανώς) τμήμα της Μακεδονίας. Στο ίδιο σημείωμα ο συντάκτης με μίσος που ξεχείλιζε χρησιμοποιούσε μειωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον υπουργό Εξωτερικών όσο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Κατρούγκαλο, τον οποίο χαρακτήριζε «σκουλήκι».

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ. Την ίδια περίοδο, ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε και πάλι (τυπωμένη αυτή τη φορά) επιστολή από ακροδεξιούς –προφανώς –κύκλους που απειλούσαν ευθέως όχι μόνο τον ίδιο αλλά συνολικά τους 300 βουλευτές. Η απειλητική επιστολή, που οι συντάκτες υποστήριζαν ότι την κοινοποιούσαν και στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Αμυνας και Παιδείας, αποκαλούσε «ανθέλληνες» και «προδότες» τους βουλευτές του Κοινοβουλίου και απειλούσε όσους εξ αυτών υπογράψουν τη λύση για το Μακεδονικό όπως και τις οικογένειές τους.

Τότε ο Κοτζιάς είχε σχολιάσει το ζήτημα των απειλών που δέχτηκε με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό που διατηρεί στο twitter, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες που δέχεται επί μακρόν προκειμένου να στοχοποιηθεί, ενώ καλούσε τη ΝΔ και την Ιερά Σύνοδο να καταδικάσουν χωρίς αστερίσκους τις απειλές που δέχτηκε για την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του. Εκείνες οι επιστολές έφτασαν στον παραλήπτη λίγα 24ωρα πριν το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα με αφορμή το Μακεδονικό.

Η νέα απειλή διατυπώνεται λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Σκόπια κομίζοντας στην απέναντι πλευρά το σύμφωνο που αναφέρεται σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, φιλοδοξώντας να απεμπλέξει όσα έχουν απομείνει. Μάλιστα ο έλληνας ΥΠΕΞ θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Πέτροβετς για πρώτη φορά από την ημέρα που ο Ζόραν Ζάεφ (σε ένδειξη καλής θέλησης) αποκαθήλωσε τις πινακίδες που έγραφαν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ. Ο ίδιος δεν φαίνεται πάντως να πτοείται από τις απειλές που δέχεται από ακροδεξιούς –όπως όλα δείχνουν –κύκλους, και όπως υποστηρίζουν πηγές που γνωρίζουν αυτές οι απειλές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην αποφασιστικότητά του για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν οι αστυνομικές Αρχές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους συντάκτες των πρώτων απειλητικών επιστολών που έφτασαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα δύο γεγονότα να συνδέονται και ο αποστολέας να είναι το ίδιο κέντρο, καθώς είναι προφανές ότι όλες οι απειλές έχουν κοινή βάση –την επιδίωξη να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τη γειτονική χώρα.