Με συντεταγμένες την αρχή της δίκαιης δίκης και την απαγόρευση των βασανιστηρίων, που αποτελούν και δύο από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα χθες απέρριψε και το τρίτο αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οι έλληνες δικαστές, πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα και μέλη Αργυρώ Νικολακούδη και Κώστας Σαργιώτης, με την απόφασή τους έστειλαν σαφές μήνυμα υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

«Οχι» στην έκδοση και των οκτώ τούρκων στρατιωτικών ψήφισαν οι τρεις δικαστές επισημαίνοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη χώρα τους, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των αδικημάτων για τα οποία το τουρκικό κράτος ζητά την έκδοση των Οκτώ, οι έλληνες δικαστές είπαν ότι για τρία εξ αυτών το αίτημα είναι απαράδεκτο, καθώς δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία μετά τις πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, και τα άλλα είναι παντελώς αόριστα, ενώ για τα στρατιωτικά αδικήματα δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους.

Κατά της έκδοσης των Οκτώ είχε ταχθεί νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου. Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. «Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία» είπε η εισαγγελέας. Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η Ευγενία Κυβέλου επισήμανε ότι «στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζονται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους».

Με την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσότερων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήρια και άδικη δίκη. «Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει χειροτερέψει.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ. Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

«Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα, είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας» είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των Οκτώ, προσβλέποντας στη δίκαιη κρίση των ελλήνων δικαστών. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού με την ελληνική Δικαιοσύνη για τους Οκτώ είναι πλέον στο ΣτΕ, ενώπιον του οποίου θα κριθεί το ζήτημα της χορήγησης ή μη του ασύλου.