Για εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη σχέση της χώρας μας και της Ευρώπης με την Τουρκία, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επιστροφή τους.

«Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει όλες οι πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που επιβάλλει η κατάσταση. Αναμένουμε τις αποφάσεις του τούρκου εισαγγελέα και το κατηγορητήριο για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εκεί και πέρα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ εκτίμησε πως «δεν υπήρχε η δυνατότητα εκ μέρους μας να αντιδράσουμε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο», μιλώντας στον ρ/σ Alpha 9.89.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τα ΜΜΕ να είναι πάρα πολύ προσεκτικά «γιατί έχουμε μπει σε μια περίοδο σχέσεων με την Τουρκία που είναι εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για τις σχέσεις της Τουρκίας με το σύνολο του δυτικού μπλοκ».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτίμησε, πάντως, ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση εφόσον εκφραστεί βούληση από όλες τις πλευρές για συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο.

«Να μην υπάρξει ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής»

Με αφορμή τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στην Τούμπα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να μην υπάρξει ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής.

«Θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς υπάρχει και τεταμένη κατάσταση από τα επεισόδια στο ποδόσφαιρο» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως βουλευτές, κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή.

«Κανένα πρόβλημα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Σε ερώτημα εάν υπάρχει ζήτημα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, προσθέτοντας πως «η προσπάθεια των δυο κομμάτων, που συγκυβερνούν, καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε πως «είναι λογικό (τα δυο κόμματα) να έχουν διαφορετικές απόψεις σε σειρά από θέματα. Είναι δυο κόμματα διαφορετικών ιδεολογιών και διαφορετικών ιστορικών διαδρομών, (άρα) είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μείζον είναι η κυβερνητική συνεργασία για έξοδο από τα μνημόνια και η θεσμική κάθαρση».