Ευθύνες για την κρίση στην κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία κατηγορεί ότι προσπάθησε να τις αποκρύψει καταλογίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)επικαλούμενο αναλυτικά στοιχεία και δηλώσεις.

Το ΚΙΔΗΣΟ σε εκτενές κείμενο του, αναφέρει ότι δέκα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης είναι σημαντική αυτή η συζήτηση, γιατί «πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται δεν λύνεται» και επισημαίνει: «Οι πρωταγωνιστές της κρίσης, όπως και οι συνεχιστές τους στη σημερινή κυβέρνηση, επιμένουν να συγκαλύπτουν τα πραγματικά στοιχεία, σε μία μάχη συντήρησης και οπισθοφυλακής». Το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προσθέτει, είναι και μία μοναδική ευκαιρία να σπάσει η ομερτά της συγκάλυψης των πραγματικών υπαιτίων για την πρωτοφανή κρίση που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια.

Το κείμενο αποτελεί στο σύνολό του «ανοικτή επιστολή προς τους καραμανλικούς εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψάλτες τους» γράφει το ΚΙΔΗΣΟ. «Τους προκαλούμε να διαψεύσουν έστω μία λέξη. Η υπέρβαση της κρίσης και η ανόρθωση της χώρας, προϋποθέτουν αλήθειες. Για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, ποτέ ξανά», τονίζει, ενώ κάνει λόγο για «σιωπή» της Δικαιοσύνης.

Ακόμη επικρίνεται έντονα ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, επειδή, όπως αναφέρεται «ενώ η οικονομία διαλυόταν, δεν έκανε καμία δήλωση ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι τόσο ή εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσει τόσο».

«Δεν έκανε καμία δήλωση για το πόσο είχε ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 3,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, γιατί πολύ απλά θα κατέρρεε η τότε κυβέρνηση. Τους προστάτευσε μέχρι να φύγουν», ενώ «ακούμπησε τη βόμβα στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου» γράφει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

«Μετά την προκήρυξη εκλογών, ο κ. Προβόπουλος συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου και σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων εξέφρασε την ανησυχία ότι το έλλειμμα του 2009 μπορεί να έφτανε σε διψήφιο νούμερο. Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζει, εκτός κι αν ο υπουργός Οικονομικών απέκρυψε κι από αυτόν τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι τον Αύγουστο ήταν ήδη στο 10%» τονίζει το ΚΙΔΗΣΟ στο κείμενο του και προσθέτει:

«Όχι μόνο όμως είπε ψέματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μέγεθος του κινδύνου με βάση αυτά που ήξερε ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά άφησε και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον τότε πρωθυπουργό να ισχυρίζονται, χωρίς καμία αιδώ, όλη την προεκλογική περίοδο, ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν χαμηλότερο του 6%…».