Το παρασκήνιο για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη και την οργή του τελευταίου μετά τα έκτροπα της Τούμπας, αποκαλύπτει ο Βηματοδότης

Πριν αλέκτορα φωνήσαι (που λέει και το Ευαγγέλιο), προτού δηλαδή ακόμα παρέλθει το 48ωρο του αυτοφώρου, οι κυριότεροι «σύμμαχοι» του Ιβάν Σαββίδη τού γύρισαν την πλάτη. Πρώτος απ’ όλους, όπως μαθαίνω, ο Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε να μην ξανακούσει ποτέ αυτό το όνομα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και από το πρωί της Δευτέρας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονταν στα τηλεοπτικά παράθυρα ποιος θα αποδοκιμάσει σκληρότερα το αφεντικό του ΠΑΟΚ, δηλαδή τον μιντιάρχη και επιχειρηματία στον οποίο έσβηναν τα πρόστιμα. Ξεχνώντας βεβαίως τις στενές σχέσεις του με την κυβέρνηση και με τους δύο συγκυβερνήτες: τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Να σκεφθείτε ότι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναφερθεί στο «πρόβλημα Σαββίδη» και από το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πόλεμος στον Ιβάν

Στις λεγόμενες κλειστές συσκέψεις που έγιναν στο κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να απομακρυνθεί από το σύστημα Ιβάν Σαββίδη, αλλά και να του κηρύξει τον… πόλεμο. Μάλιστα, στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου έλεγαν στελέχη του, δεν είχε κανένα πολιτικό όφελος από τον εναγκαλισμό του με τον κ. Σαββίδη. Ούτε τα ΜΜΕ που τον βοήθησαν να αποκτήσει ούτε τα πρόστιμα που του έσβησαν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Είς εξ αυτών μάλιστα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2015 χωρίς να έχει εφημερίδες και κανάλια του Ιβάν, παρά μόνο την «Αυγή».

Το να κηρύξουν όμως τον πόλεμο στον Σαββίδη νομίζουν εκεί στο Μαξίμου ότι είναι εύκολη υπόθεση; Υστερα από τρία χρόνια εναγκαλισμού τους; Που του έκαναν σχεδόν όλα τα χατίρια; Κάπως δύσκολο το βλέπω. Και ξέρετε γιατί; Επειδή υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες που διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με ενοίκους του Μαξίμου. Τι τους κάνεις αυτούς; Τους κηρύσσεις τον πόλεμο όπως τον κήρυξες στον κ. Σαββίδη και παλαιότερα στον κ. Καλογρίτσα; Ή συνεχίζεις να συναγελάζεσαι μαζί τους και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;

Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν ότι στο ζήτημα της ποδοσφαιρικής βίας πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος. Ακόμα και αν οι αποφάσεις αυτές μπορούν να σημάνουν ένα ποδοσφαιρικό Grexit.

«Αν μιλήσω, θα τους κάψω όλους»

Αυτό το κυβερνητικό άδειασμα, σε συνδυασμό με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ιβάν, μη νομίζετε πως δεν ενόχλησε τον ελληνογεωργιανό (και όχι Ρώσο) ολιγάρχη. Οταν εμφανίστηκε στο «Μακεδονία» μαθαίνω ότι ήταν οργισμένος. Οχι με τον διαιτητή, ούτε με την ΑΕΚ. Με τους πρώην συμμάχους του στην κυβέρνηση που μέσα σε λίγα 24ωρα διέγραψαν την πολύμηνη και πολυδάπανη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Αυτό κυρίως δεν μπορούσε να χωνέψει ο Ιβάν. Να έχει δώσει τα εκατομμύριά του για επενδύσεις, βοηθώντας την κυβέρνηση, και τώρα όλοι αυτοί να του γυρίζουν την πλάτη. Μου λένε ότι σε εκείνη τη σύντομη συνάντηση στο «Μακεδονία» ο Ιβάν έκανε λόγο για προδοσία και σε ένα ξέσπασμά του (στα ελληνικά, παρακαλώ) φέρεται να είπε: «Αν μιλήσω, θα τους κάψω όλους». Μπορεί όντως να είπε αυτή τη φράση, θα έχει όμως το σθένος να μιλήσει; Γιατί και ο άλλος εκλεκτός της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Χρήστος Καλογρίτσας, όταν τον άδειασαν από το Μαξίμου είχε απειλήσει πως αν μιλήσει θα κάψει μερικούς υπουργούς, αλλά δεν μίλησε ποτέ. Για την ιστορία, να σημειώσω ότι τον μοναδικό που δεν έβαλε στο στόχαστρό του ο Ιβάν ήταν ο… Πάνος Καμμένος. Διά της μέχρι τώρα σιωπής του (!) τον βοήθησε, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του Ιβάν