Σκηνές βίας, συλλήψεις διαδηλωτών, ρίψη χημικών και πολύωρη ένταση. Η Τετάρτη έχει καθιερωθεί ως η μέρα κατά την οποία το κίνημα ακύρωσης των πλειστηριασμών πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου και εκπλειστηριάζονται σπίτια, αγροτεμάχια και ακίνητα εμπορικής χρήσης. Η μέρα χθες όμως ήταν διαφορετική, πρωτόγνωρη σε επεισόδια και σε καταστολή, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές. Από νωρίς ειδικότερα, στην οδό Μπόταση, στα Εξάρχεια, υπήρξε η πρώτη κινητοποίηση έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, η οποία και εξελίχθηκε εντελώς ειρηνικά. Σε αυτή συμμετείχαν το κίνημα Δεν Πληρώνω, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΕΠΑΜ και η Λαϊκή Ενότητα.

Το μεσημέρι όμως, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο της οδού Θεμιστοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική και παρέπεμπε σε ρινγκ. Τα μέλη της ΛΑΕ, που πρωτοστατούσαν κυρίως, επιχείρησαν να μπουν στο γραφείο και να διαμαρτυρηθούν για πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρότησαν μια επιτροπή και αιτήθηκαν να ανέβουν στο γραφείο για να ζητήσουν την ακύρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αλλεπάλληλες απωθήσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ γρήγορα πήραν τη μορφή συμπλοκών, ενώ τα χημικά που έριξαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, σε στάση ιδιαίτερα βίαιη, δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τρεις διαδηλωτές, όλοι μέλη της ΛΑΕ, και ένας φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί διαδηλωτών. «Ξύλο άγριο, χημικά, κλομπ, κλωτσιές. Πρώτη φορά είχαμε τέτοια επεισόδια και τέτοια αστυνομική βία» λένε στα «ΝΕΑ» διαδηλωτές που ρίχνουν τις πολιτικές ευθύνες σε Τσίπρα, Κοντονή και Τόσκα.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΓΑΔΑ. Αμέσως μετά τα επεισόδια υπήρξε κινητοποίηση και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Οπως εκτιμούν στελέχη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, «δεν βγαίνει στην κυβέρνηση το όλο θέμα, έχει υποστεί πολιτική ζημιά, έχει εξαγριωθεί. Δεν προχωράνε οι πλειστηριασμοί. Εχουν πάθει πανικό». Από την πρώτη στιγμή μια σειρά γνωστών πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που από το καλοκαίρι του 2015 αποχώρησαν και συγκρότησαν άλλους σχηματισμούς, έδωσαν το «παρών» στις χθεσινές διαμαρτυρίες. Ανάμεσά τους και ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «H κυβέρνηση μαζί με την τρόικα έχουν αναγορεύσει το θέμα των πλειστηριασμών σε μείζον για να μπορέσουν να αποφύγουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι το πιο σκληρό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης και του Μνημονίου και η τρόικα λέει στην κυβέρνηση πως αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, να πάρει τα σπίτια του κόσμου» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ. Πάντως από νωρίς χθες, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου σε ανακοίνωσή του διέψευδε πως θα γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

«Πρόκειται για τέσσερις πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σήμερα σε συμβολαιογράφο στην εν λόγω περιοχή και οι οποίοι αφορούν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια υψηλότερων των 200.000 ευρώ (800.000, 420.000, 222.000 και 225.000). Επίσης, ένας και μόνο πλειστηριασμός αφορά οίκημα το οποίο βρίσκεται στον Κορυδαλλό και δεν είναι η πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ο οποίος διαμένει στη Βούλα Αττικής. Οι υπόλοιποι τρεις πλειστηριασμοί αφορούν υπόγεια κτίσματα και αγροτεμάχια, τα οποία επίσης δεν αποτελούν πρώτη κατοικία των οφειλετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τους διαψεύσαμε αναλυτικά. Αυτά που ανακοινώνουν οι συμβολαιογράφοι δεν είναι αληθή. Να ανακοινώσουν αναλυτικά τι πλειστηριάζεται, τα εισοδηματικά κριτήρια του κόσμου κ.τ.λ.» δηλώνει ο Λαφαζάνης. Οι συλλογικότητες χθες δημοσιοποίησαν ακριβώς τι έβγαινε σε πλειστηριασμό και, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, ήταν μέσα αγροτεμάχια, λαϊκά σπίτια και οικόπεδα με χαμηλές τιμές πρώτης προσφοράς.