Σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας οδηγούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αναγκάζουν την κυβέρνηση να κινηθεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον και φέρνουν πιο κοντά τον εκλογικό ορίζοντα.

Το βασικό ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το Ταμείο απαιτεί να μπει «διπλό μαχαίρι» στις συντάξεις και στο αφορολόγητο το 2019, κάτι που σημαίνει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και έναρξης μιας πολιτικής φοροελαφρύνσεων θα παραμείνει στα «χαρτιά» και στις ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών.

Ο Πρωθυπουργός, σε μια επίδειξη τακτικισμού, στηρίζει το πολιτικό αφήγημά του πάνω στην καλλιέργεια προσδοκιών από τους πολίτες για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ προετοιμάζει την τελευταία περίοδο την κοινή γνώμη για έναν φιλολαϊκό προϋπολογισμό για το 2019, με δεδομένο ότι θα ενέτασσε σε αυτόν επιδόματα αλλά και μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Επισημαίνεται ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν στηρίξει τη ρητορική τους, προφανώς και για να απαντήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, στη μείωση των φόρων και στη μερική αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Τώρα, μετά την αξίωση του ΔΝΤ για το «διπλό μαχαίρι» σε συντάξεις – αφορολόγητο και τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, όλος ο σχεδιασμός ανατρέπεται καθώς είναι βέβαιο ότι εάν προχωρήσει σε εκλογές το 2019, είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, έχοντας υλοποιήσει τα μέτρα που ούτως ή άλλως ψήφισε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε θα οδηγηθεί σε πολιτική αυτοκτονία, όπως λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν το Ταμείο επιμείνει, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέσα στο 2019 έως και δύο συντάξεις, καθώς εκτός από τη μείωση των αποδοχών τους κατά 18% θα υποστούν και τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ ανάλογη συρρίκνωση θα υποστούν και οι αποδοχές μισθωτών και αγροτών.

Η Κομισιόν. Οι ενστάσεις της Κομισιόν και του επιτρόπου Μοσκοβισί δεν φαίνονται (ούτε αυτή τη φορά) ισχυρές για να κάμψουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η γερμανική κυβέρνηση που θέλει το Ταμείο μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα θα ταυτιστεί εκ νέου απολύτως μαζί του. Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Μάιο, όποτε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις των εταίρων-δανειστών, να έχει επανακαθορίσει τα πολιτικά του βήματα και πιθανότατα να έχει ήδη δρομολογήσει και τις σχετικές αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο.

«Ηρωική έξοδος». Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια «ηρωική» έξοδος, βασιζόμενη πάνω σε προσδοκίες εξόδου από τη μνημονιακη εποχή αλλά και στην άρνηση υλοποίησης μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα μπορούσε να αποφέρει εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα, ακόμη κι αν χαθούν οι εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί με το «καλημέρα» να υλοποιήσει αντιδημοφιλή μέτρα, γεγονός που θα επιταχύνει τη φθορά της. Εάν η εισήγηση αυτή προκριθεί τελικώς, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι εκλογές ακόμη και μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, περίοδος που θα κριθεί και το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει μέχρι τότε ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν θα στηρίξει τη σύνθετη ονομασία, τότε οι εκλογές μπορεί να αποτελούν μονόδρομο και για έναν πρόσθετο λόγο.

Ρεαλισμό ζητεί ο Μοσκοβισί

Νέες αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, πριν ακόμα μπει στα βαθιά η κουβέντα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας. Μία μέρα μετά τις πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να εξακολουθεί να αμφισβητεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να αξιώνει διπλό μαχαίρι από το 2019 στις συντάξεις και στο αφορολόγητο με πάγωμα των αντίμετρων, ο ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε χθες το ΔΝΤ να επιδείξει ρεαλισμό. «Ενθαρρύνω τους πάντες να εργαστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα» περιορίστηκε να δηλώσει ελπίζοντας, όπως είπε, ότι «το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα». Ο γάλλος επίτροπος, αφού ανέφερε πως είναι ώρα να αρχίσουμε να γράφουμε μια νέα ιστορία για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει όλοι να δουλεύουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν φέτος διακοπές του Πάσχα». Ο αισιόδοξος επίτροπος δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι ως προϋπόθεση για τα μέτρα για το χρέος.