Με κεντρικό σύνθημα «Τολμήσαμε, Πετύχαμε, Προχωράμε μπροστά», οι προετοιμασίες για το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής φθάνουν πλέον στο τέλος τους. Μπορεί οι προηγούμενες ημέρες να ανέδειξαν τις πολιτικές διαφοροποιήσεις μέσα στον νέο φορέα, όμως το κλίμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, στον απόηχο της συνάντησης Θεοδωράκη – Τσίπρα, έδειξε την κοινή πρόθεση για ενότητα και ανασύνθεση.

Στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν για την έναρξη του Συνεδρίου, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου κλήθηκαν να αποφασίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του –με πιο σημαντικό σημείο τον τρόπο ανάδειξης των οργάνων που θα προκύψουν. Στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τρεις προτάσεις επί του θέματος, δύο από τη Φώφη Γεννηματά και μία από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Συμφωνία δεν υπήρξε, όμως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών όλων των πλευρών συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ. Η Γεννηματά έδωσε δύο εναλλακτικές στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου: η πρώτη έκανε λόγο για αναλογικό ορισμό της νέας Κεντρικής Επιτροπής, μόνο όμως εάν υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Η δεύτερη, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, προβλέπει ανάδειξη του οργάνου μέσα από καθολική εκλογή, με την ύπαρξη ενός ελάχιστου ποσοστού 5%-6% που να εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και 1% για τα υπόλοιπα, μικρότερα, σχήματα –και στις δύο περιπτώσεις, η τελική σύνθεση θα εγκριθεί από το σώμα των συνέδρων.

Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αφορά επίσης καθολική ψηφοφορία, με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον κάθε σύνεδρο ξεχωριστά όσο και τα κόμματα και τις κινήσεις που συνυπάρχουν στον φορέα. Η πρόταση Θεοχαρόπουλου αρχικά έκανε λόγο για 251 μέλη, όμως συμφωνήθηκε πως, σε κάθε περίπτωση, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, όμως μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και το σύμβολο του νέου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανώτατα στελέχη κατανοούν πλήρως ότι δεν θα είναι όλα εύκολα, όχι μόνο γιατί πολλοί εκ των συνέδρων δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά γιατί η μεταβατική αυτή φάση έχει δημιουργήσει δυσκολίες οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, «ξεπερνιούνται μέρα με την ημέρα». Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έδειξαν χθες ενωτική διάθεση, ενώ η επικεφαλής ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει ένα συνέδριο μηχανισμών. Σ’ αυτή τη φάση στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος εκπροσώπησης όλων των χώρων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Οπως τονίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, «δεν υπάρχει καμία πρόθεση καπελώματος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, περισσότεροι από 5.500 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου. Οι εργασίες του αναμένεται να αρχίσουν την Παρασκευή το απόγευμα, με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Για το Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές συνεδριάσεις –με γκάμα που κυμαίνεται από τη Διακήρυξη και το Καταστατικό έως την ηλεκτρονική δημοκρατία και τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα με τις κεντρικές διαδικασίες, θα διεξάγονται και διάφορα workshops.