«Είναι θέμα της ΕΕ η σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και η άρνηση του τούρκου εισαγγελέα να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στο ελληνικό προξενείο στην Τουρκία έως τη δίκη τους, και όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας» τόνισε την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Μετά την επικοινωνία μου με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία», ενημέρωσε ο κ. Καμμένος. Σε δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση» η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.

Σημείωσε πως τέτοιου είδους θέματα συνηθίζεται να λύνονται άμεσα δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται μία εμπλοκή από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την ενημέρωση των ομολόγων του, θα συναντήσει την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι «οι δύο έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα τα οποία κατά αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα από εκείνο το σημείο με αποτέλεσμα να περάσουν για λίγα μέτρα».

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Καμμένος.