«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν». Η φράση του Λουκιανού, η οποία μεταφράζεται επί το λαϊκότερον «πολύ κακό για το τίποτα», βρίσκει την απήχησή της στη χθεσινή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε ανασχηματισμό περιορισμένων και στοχευμένων κινήσεων.

Ο Πρωθυπουργός έπειτα από έντονο παρασκήνιο, όπου κυρίαρχες ήταν οι εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ίντριγκες, δεν προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές και προτίμησε να μη διαταράξει ισορροπίες, τόσο κομματικές όσο και κυβερνητικές. Η ένδεια στελεχών ή κοινώς «πάγκου» στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ξεκάθαρα από τις επιλογές που έγιναν, αν και αυτό το επιχείρημα αντικρούεται με την επισήμανση ότι μέχρι τις εκλογές του 2019 υπάρχει δρόμος και άρα είναι ανοικτό το σενάριο για «ριζικό ανασχηματισμό» με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ένα πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι οι εκλογές, ένα σενάριο που κυκλοφορούσε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία, απομακρύνεται. Το εκλογικό σενάριο θα ενισχυόταν εάν επέλεγε έναν ριζικό ανασχηματισμό, ο οποίος δεν προκρίθηκε, καθότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να ισορροπήσει μεταξύ αντιμαχόμενων εσωτερικών συστημάτων και ομάδων.

Ιδιο μέγεθος – ήπιοι τόνοι. Η νέα κυβέρνηση διατηρεί το μέγεθος της προηγούμενης, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ και προτιμήθηκε βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Μερόπη Τζούφη, για να καλύψει την κενή θέση του Κώστα Ζουράρι στο υπουργέο Παιδείας. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι ήταν «μικρές αλλαγές ήπιων τόνων» και με ιδιαίτερο συμβολισμό, οι πιο μυημένοι λένε ότι επελέγη να γίνουν ελάχιστες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα για να μη δημιουργηθούν εστίες έντασης που θα βάρυναν και άλλο το ήδη φορτισμένο κλίμα. Γι’ αυτό και επελέγη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για τη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Παπαδημητρίου, ώστε να αναλάβει κεντρικό και εξισορροπητικό ρόλο, προκειμένου να αποφευχθούν προστριβές που θα ενίσχυαν τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τα οποία και απευχόταν ο Πρωθυπουργός.

Καθοριστικός παράγοντας για να αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ήταν ο παρασκηνιακό πόλεμος μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Aν και είχε προχωρήσει η συζήτηση να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο Αλέξης Χαρίτσης, εντούτοις κέρδιζε έδαφος ώς νωρίς το πρωί ο Νίκος Παππάς που διατηρεί και καλό προφίλ σε μεγάλο κύκλο επενδυτών, κυρίως στις ΗΠΑ. Η ένσταση Τσακαλώτου επέδρασε καταλυτικά και όλα κρίθηκαν το πρωί σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Μάλιστα λέγεται ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο κυριάρχησε η άποψη ότι ο Νίκος Παππάς πρέπει να ολοκληρώσει και τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος επηρεάζεται από τη συζήτηση (σ.σ.: ήταν να γίνει αύριο και αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Η επιλογή Δραγασάκη ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθότι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόσωπο κοινής αποδοχής που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, ο οποίος έχει και κεντρικό ρόλο στην πορεία κατάρτισης του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η μεγάλη έκπληξη. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, είναι ο Φώτης Κουβέλης που τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας – σε μια «συγκατοίκηση» με τον Πάνο Καμμένο, που αποτελεί πρωτόγνωρο στοίχημα. Για τους πιο μυημένους η υπουργοποίησή του ήταν μια επιλογή αναμενόμενη, λόγω και της γενικότερης στάσης τα τελευταία τρία χρόνια του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Από την άλλη αναβαθμίστηκε ο Δημήτρης Βίτσας που μετακινήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας στο πόστο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποχώρησε για λόγους υγείας. Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε φυσιολογική και αναμενόμενη, καθώς ως πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δύναται να κατευνάσει και τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από μέλη και στελέχη του κόμματος ως προς τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, για την οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο ο Γιάννης Μουζάλας, και γνωρίζει το θέμα ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ο Ηλιόπουλος. Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου ως υφυπουργού Εργασίας, στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, καθώς είναι στέλεχος της νεότερης γενιάς, με πορεία από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα διότι διετέλεσε γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Αν και ήταν δεδομένη από πολλές πλευρές η αποχώρηση της Λύδιας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού, κέρδισε το στοίχημα της παραμονής. Απλά τοποθετήθηκε δεύτερος υφυπουργός αρμόδιος για τον Πολιτισμό, ο Κωνσταντίνος Στρατής, που ήταν διευθυντής του γραφείου του Αριστείδη Μπαλτά όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.