«Is this a joke?» διερωτήθηκε παλιό στέλεχος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ποστάροντας στο facebook την αναγγελία της εκδήλωσης. «Ο πιο ειδικός! Γιατί απορείτε;» απάντησε μια ψηφιακή φίλη του. Αμφότεροι αναφέρονταν στη χθεσινοβραδινή ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο Λονδίνο, με θέμα «Ψευδείς Ειδήσεις, Προπαγάνδα και ΜΜΕ στην Ελλάδα». Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του στην αίθουσα Χονγκ Κονγκ Θίατερ της London School of Economics, ο φιλοξενούμενος υπουργός έκανε σαφές πού ήθελε να το πάει. «Να μην κατηγορούμε μόνο τα social media για τα fake news, αλλά και τα παραδοσιακά μίντια» είπε, εξαπολύοντας στη συνέχεια μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε για προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης. «Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση (σ.σ.: το 2012), δεχθήκαμε ένα κύμα συστηματικής παραπληροφόρησης για την ατζέντα του κόμματος» υποστήριξε. Οταν όμως ρωτήθηκε από το ακροατήριο γιατί δεν αναφέρεται καθόλου στα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μίντια, δεν αποδέχθηκε ότι εκεί υπάρχει έλλειψη αντικειμενικότητας, ζητώντας από τον άνθρωπο που του έκανε την ερώτηση να φέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο ακροατής αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Documento», αλλά δεν έλαβε απάντηση από τον Παππά, ο οποίος στην 80λεπτη ομιλία του παρέλειψε να κάνει αυτό ακριβώς που ζήτησε από το μέλος του ακροατηρίου: να δώσει παραδείγματα που στοιχειοθετούν τις δικές του κατηγορίες. Το μόνο περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το περίφημο «ανάποδο διάγραμμα» του Σκάι.

Περί προπαγάνδας… «Παρουσίασε ένα ανάποδο διάγραμμα για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Εγώ το αποκαλώ προπαγάνδα. Διασκεδαστική προπαγάνδα» είπε ο Παππάς. Στην παρατήρηση του ανταποκριτή του σταθμού ότι είναι προφανές ότι επρόκειτο για λάθος, ο υπουργός απάντησε: «Δεν ήταν λάθος, έγινε επίτηδες» κάνοντας λόγο για «εκτροπή» του σταθμού. Και συνέχισε: «Δεν ήταν το μόνο και δεν αποτελεί έκπληξη. Μερικές φορές είναι διασκεδαστικό να βλέπω στις ειδήσεις πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Αν όμως επιτρέπεται σε κάποιον να χρησιμοποιεί τον εθνικό πόρο των συχνοτήτων, πρέπει να το κάνει με κάποιους κανόνες, να μην παρουσιάζει ανάποδα διαγράμματα, αλλά να παρουσιάζει με ισορροπία όλες τις απόψεις. Ο δημοσιογράφος πρέπει να διασταυρώνει την πληροφορία. Στην Ελλάδα είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν έχει συμβεί αυτό».

Ερωτώμενος από «ΤΑ ΝΕΑ» αν χάθηκε το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς με το επίδομα ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου, ο υπουργός καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει: «Καμιά φορά έχει σημασία ποιος το λέει. Οταν έχεις ένα κάρο απλήρωτα δάνεια και προσωπικά και για το κόμμα σου, όταν αδυνατείς να καταθέσεις εγκαίρως και εγκύρως τη δήλωση του πόθεν έσχες σου, καλύτερα να προσέχεις όταν εκτοξεύεις τέτοιου είδους κατηγορίες». Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ο Παππάς είπε: «Ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός μιας κυβέρνησης η οποία παρουσίαζε την προληπτική πιστωτική γραμμή στον ελληνικό λαό ως το βήμα προς τον παράδεισο. Ο καθένας πρέπει να κοιτάει τη δουλειά του».