Μηνύματα προς Τουρκία και πΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, στο Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, «που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού από πλευράς της, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Χαρακτήρισε, επινοήσεις τις «γκρίζες ζώνες», σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβαστεί το ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και σε κάθε ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αναφορικά με την πΓΔΜ επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας, υπογραμμίζοντας ότι όποιο όνομα και αν επιλεγεί δεν πρέπει να εμπεριέχει ίχνος αλυτρωτισμού, είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα και την γλώσσα. «Όταν συνομολογήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ» είπε ο ΠτΔ. Πρόσθεσε πως διαφορετικά, «δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο σε βασικές αρχές τις οποίες έχουμε ήδη αναδείξει εδώ και καιρό». Ο Πρόεδρος επικαλέστηκε και την πρόσφατη αναφορά Γιούνκερ ότι «πρώτα λύνεις τα προβλήματά σου και μετά μπαίνεις στην ΕΕ» επισημαίνοντας πως δεν νοείται η ΕΕ θα καταντήσει θέατρο επίλυσης διαφορών και μάλιστα για διαφορές, οι οποίες είναι απλώς στην φαντασία κάποιων.

Από την πλευρά του ο κ. Χίγκινς τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Έλληνα ομολόγου του για τον τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας και πρόσθεσε ότι έχουν διαπραχθεί λάθη σε βάρος των Ελλήνων, ενώ καταδίκασε τα μοντέλα Οικονομίας που δεν έχουν δοκιμασθεί σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να συνδέσουμε την πραγματικότητα στην ΕΕ με το κοινωνικό όραμα».