Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγού του, Προκόπη Παυλόπουλου. «Υπάρχουν πολλοί δεσμοί μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας. Θα γιορτάσουμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ιρλανδίας στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ιρλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα ενόψει της άφιξης του κ. Χίγκινς.

Η επίσημη επίσκεψη του Ιρλανδού Προέδρου θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί με την κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία ο κ. Παυλόπουλος θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία μαζί του και θα ακολουθήσουν διερευμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά ο κ. Χίγκινς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί στις 12.00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Το βράδυ της Πέμπτης, στις 20.30, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Ιρλανδού ομολόγου του και της συζύγου του, Σαμπίνα Χίγκινς.

Η δεύτερη ημέρα παραμονής του Ιρλανδού Προέδρου στη χώρα μας θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό που θα απευθύνει σε Έλληνες και Ιρλανδούς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει η πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους οργανισμούς Enterprise Ireland, Enterprise Greece και Bord Bia.

Αργότερα, στις 12.30, ο Πρόεδρος Χίγκινς θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ακολουθήσει διάλεξή του σχετικά με την αρχαία και διαρκή σχέση της Ιρλανδίας με την Ελλάδα και το κοινό τους μέλλον.

Στις 15.15, το προεδρικό ζεύγος της Ιρλανδίας θα επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει μια παράσταση από Ιρλανδούς και Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό της Ιρλανδίας και την ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η τριήμερη παραμονή του προεδρικού ζεύγους στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις επισκέψεις τους στον προσφυγικό καταυλισμό στον Ελαιώνα, στις 11 το πρωί, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και σε ελαιουργική επιχείρηση στην Κορινθία.