Το «βαρύ στίγμα» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφήνει στον πολιτικό κόσμο περιέγραψε η Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλυψε πλήρως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναφέρονται στη δικογραφία –«είμαστε περήφανοι για όσα προσφέραμε» είπε, μιλώντας για το «πρωτοφανές πολιτικό κόστος» που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. «Βάζετε σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία» τόνισε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο». Σκιαγραφώντας την κεντροαριστερή στάση απέναντι στην υπόθεση Novartis, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «σκάνδαλο, αλλά και σκευωρία». Από τη μία, τόνισε ότι η προοδευτική παράταξη ενδιαφέρεται για «την ουσία» του θέματος και ζήτησε πλήρη έλεγχο και διαφάνεια, και από την άλλη, στηλίτευσε «την ολοφάνερη προσπάθεια πολιτικής σπίλωσης» από κυβερνητικής πλευράς. Ακόμη, διαχώρισε την περίοδο ΠΑΣΟΚ από την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, στοχεύοντας στον πρώην πρωθυπουργό και στις «διασυνδέσεις» της καραμανλικής πτέρυγας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καλύπτει τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, αποτρέποντας την έρευνα για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Θεοδωράκης. Διαμαρτυρόμενος για την τέταρτη συνεχόμενη αλλαγή της ώρας που επρόκειτο να μιλήσει, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, τονίζοντας πως η διαδικασία έγινε «κλωτσοσκούφι». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε να καταθέσει την ομιλία του στα πρακτικά. Σε αυτήν τόνιζε πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι οι αντίπαλοί τους είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοί τους», κάνοντας λόγο για ένα «υπαρκτό σκάνδαλο», αλλά και «εξωθεσμική συμπεριφορά» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Ο Κουτσούμπας. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε πως με το σκάνδαλο Novartis επιχειρείται να συσκοτισθούν όλα τα άλλα προβλήματα του λαού, ενώ δηκτικά πρόσθεσε πως οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις λένε πως η αιτία της κρίσης των Μνημονίων βρίσκεται απλώς σε κάποιους διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι πρέπει να έλθει στο φως η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες για όλους τους εμπλεκομένους, ακόμη και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.