Η σημαία κυμάτιζε στην καγκελαρία του Βερολίνου μέχρι την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ νωρίς το απόγευμα για το επόμενο ραντεβού, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Τα σημαντικότερα είχαν ήδη ειπωθεί με την υπηρεσιακή ακόμη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η οποία μάλιστα τον καλωσόρισε αποκαλώντας τον «Πρωθυπουργό της Μακεδονίας».

Επισήμως η Γερμανία χρησιμοποιεί το όνομα FYROM. Περιμένοντας χθες την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Ζάεφ στην καγκελαρία, η ένδειξη στην καμπίνα διερμηνείας, κανάλι «1 –Deutsch», στο κανάλι «2 –Μazedonisch», προδιέθετε για αυτό που θα ακολουθούσε. Η Μέρκελ χρησιμοποίησε πάνω από 20 φορές τη λέξη Μακεδονία και κάθε παράγωγο του ονόματος. Θυμήθηκε τη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, όπου η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σκόνταψε στο όνομα. Αλλο τόσο «χαρούμενη και ανακουφισμένη» έδειξε χθες για την κινητικότητα στο ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση Ζάεφ. «Μίλησα χθες με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη», διαπίστωσε η Μέρκελ. «Επιθυμούμε πολύ να λυθεί, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε, θα ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» διαβεβαίωσε. «Τα τελευταία δέκα χρόνια μία λύση ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα». Η λύση «θα σήμαινε πολλά για τη Μακεδονία, αλλά και για την Ελλάδα, διότι διενέξεις υπάρχουν στην περιοχή αρκετές και κάθε διένεξη που λύνεται είναι ένα πρόβλημα λιγότερο». Οχι, η καγκελάριος απορρίπτει την πίεση. Τουλάχιστον δημόσια. Τη θεωρεί αντιπαραγωγική σε μια διαπραγμάτευση. Περιμένει όμως μία λύση «υλοποιήσιμη» που θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Και «οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι» είπε.

Ο Ζάεφ. Ακούγοντας την εισαγωγή της γερμανίδας καγκελαρίου, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε λόγο να προσθέσει πολλά. Περιορίστηκε σε σύντομη αναφορά στο «πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα», το οποίο είναι «ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα», όπως είπε. «Θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα, όπως επίσης να έχουμε την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας μαζί μας και θα ζητήσουμε τη συναίνεση του λαού μας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΜΔ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο μετά την άνοδό του στην εξουσία το καλοκαίρι απέσπασε την αμέριστη στήριξη της καγκελαρίου στην πορεία για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο «σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος» της χώρας του. Επεισε τη Μέρκελ ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου». Εμπνευση της Μέρκελ είναι η Διαδικασία του Βερολίνου, η συνάντηση κορυφής των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μία φορά τον χρόνο –το επόμενο ραντεβού είναι τον Μάιο στη Σόφια. Η Μέρκελ θέλει την πρόσδεση των χωρών στο άρμα της ΕΕ για να αποκρούσει την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτές ήταν και οι δύο ερωτήσεις των γερμανών δημοσιογράφων. Η απάντηση του Ζάεφ; «Δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Με τις ευλογίες της Αγκυρας

Διπλό μπλόκο στις διαπραγματεύσεις με Σκόπια – Αλβανία

Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα, από τη μία με τα Σκόπια για το Ονοματολογικό και από την άλλη με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στήνουν – με τις «ευλογίες» της Αγκυρας – οι πρόεδροι των γειτονικών χωρών Γκιόργκε Ιβάνοφ και Ιλίρ Μέτα, αντίστοιχα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο Ιβάνοφ εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ενώ ο Μέτα αρνείται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα για τη συνέχιση των συζητήσεων Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Γκιόργκε Ιβάνοφ έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. «Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα» υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε πως «το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης».

Ο Μέτα αρνήθηκε να δώσει την άδεια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες. «Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση. Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα», είναι η δική του αντίδραση.