Με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί άνοιξε το θέμα χωρίς να διασφαλίσει την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για την εξωτερική του πολιτική και τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι διχάζουν τον κόσμο και του θύμισε αυτό που είχε πει παλιότερα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Μάλιστα του είπε: «Σε μια δημοκρατική χώρα κανείς δεν μπορεί να τελειώσει κανέναν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές: «θα τις κάνετε τις εκλογές και θα είναι με μια κάλπη όχι με δέκα», είπε για να προκαλέσει το χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα.

Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση από όσα συζητούμε σήμερα και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Η συζήτηση δεν γίνεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία επιδεικνύει διαρκή προκλητικότητα, με κορυφαίο γεγονός την διεμβόλιση σκάφους του Λιμενικού. Η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν.

Και συνέχισε: Στην Κύπρο η Τουρκία εμποδίζει τις έρευνες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε θέμα Σκοπίων χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και εξασφάλιση ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

«Πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο συμμετείχα στην παγκόσμια συνάντηση για την Ασφάλεια. Συζητήθηκαν με αίσθηση κατεπείγοντος η κατάσταση ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα σε μια ρευστή περιοχή.

Αίσθηση ευθύνης

Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων χωρών. Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν την αίσθηση ευθύνης ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν το πρόταγμα των πραγματικών αναγκών δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη κανονική χώρα από το 2015 και η χώρα θα είχε αποκτήσει την θέση που της αξίζει» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».

Βλέπουν οι γείτονες

Το εσωτερικό της χώρας εμφανίζετε σπαρασσόμενο με δική σας ευθύνη. Οσα συμβαίνουν σήμερα στην βουλή τα βλέπουν οι γείτονές μας. Τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές που θέλουν σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα. Το βλέπουν οι πολίτες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους κα όχι τοξικές συζητήσεις. Όμως αυτό θέλετε. Να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας μέσα από στημένες σκευωρίες που δεν αποδεικνύονται αλλά στοχεύουν σε σκιές και υποψίες. Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνετε. Θέλετε να μεταθέσετε την συζήτηση από τα προβλήματα στην οικονομία που εσείς δημιουργήσατε και τα εθνικά προβλήματα που εσείς ανοίξατε. Σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μιλάμε όμως για την Novartis. Χωρίζετε τους έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και διεφθαρμένους. Το είχατε πει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Όμως σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε με τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και αν το θέλετε.

Δεν είστε επικίνδυνοι για την οικονομία, είστε επικίνδυνοι για την ίδια την Δημοκρατία. Παρεμβαίνετε συστηματικά. Διορίσατε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο νομικό σας γραφείο (σ.σ. εννοεί του κ. Τσίπρα) μία μέρα μετά την συνταξιοδότησή της. Μία μέρα. Ποια γραμμάτια ξεπληρώνονται. Παρεμβαίνει συστηματικά».

Έχετε μετατρέψει την δημόσια τηλεόραση σε μηχανή απροκάλυπτης προπαγάνδας. «Ανέχεστε την βία όποτε σας βολεύει και στοχοποιείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, ακόμη και τις οικογένειές τους. Το κάνετε ανερυθρίαστα. Για να χτίσετε το αφήγημα με το οποίο θα πάτε στις εκλογές. Αφού εξαπατήσατε τους πολίτες, αφού βουλιάξατε τη χώρα, παριστάνετε ότι είστε ηθικοί και καθαροί. Δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια».

Γκρίζες ζώνες

Την ώρα που στήνεται σκηνικό γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή. Εκδώσατε ήδη το γκρίζο σας πόρισμα για τους αντιπάλους σας χωρίς να υπάρχει ψήγμα απόδειξης. Ένοχοι μέχρις απόδειξης της αθωότητας τους, όπως μας είπε και ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis εδώ και έναν χρόνο. Από τότε τι κάνατε γι’ αυτό; Ποιους ελέγχους έχετε ξεκινήσει; Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας; Τι κάνατε με το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε; Ποιος ξηλώθηκε; » αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μην τολμήσετε να κλείσετε την υπόθεση αν δεν έρθουν όλα στο φως, ανέφερε .

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ας έρθουν να καταθέσουν ακόμη και με κουκούλα, αλλά να έρθουν να καταθέσουν, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης