Εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, και ύστερα από θυελλώδη συνεδρίαση, η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

1. Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ψήφισαν 218, Εγκυρα 192, Ακυρα 26, Υπέρ 188 παρών 4

2. Ευάγγελος Βενιζέλος: 217 191 26 185 παρών 6

3. Αδωνις Γεωργιάδης: 218 192 26 186 παρών 6

4. Γιώργος Κουτρουμάνης: 217 192 25 180 παρών 11 κατά 1

5. Ανδρέας Λοβέρδος: 217 190 27 186 παρών 4

6. Ανδρέας Λυκουρέντζος: 218 190 28 180 παρών 8 κατά2

7. Παναγιώτης Πικραμμένος: 218 180 28 170 παρών12 κατά8

8. Μάριος Σαλμάς: 218 192 26 159 παρών 16 κατά 17

9. Αντώνης Σαμαράς: 218 191 27 182 παρών 6 κατά 3

10. Γιάννης Στουρνάρας: 218 190 28 182 παρών 6 κατά 2

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας. Αντέδρασαν τα υπόλοιπα κόμματα που ζήτησαν τρίμηνη διάρκεια.

Η μυστική ψηφοφορία διεξήχθη σε δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι κάλπες δεν έφεραν τα ονόματα των εμπλεκομένων στη δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς, ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Αδωνι Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 για τον Μάριο Σαλμά, η Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα δεν ψήφιζαν στις κάλπες.

Η ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές της δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων για την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ ψήφιζαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψήφιζαν κατά συνείδηση

– Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι θα έριχναν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο καταμετράται ως άκυρο

– Η ΧΑ ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Το ΚΚΕ ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ενωση Κεντρώων, ψήφιζε «παρών»

Φωνές και πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί

Σκοτωμός επικράτησε νωρίτερα στη Βουλή με φωνές μεταξύ βουλευτών και με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. Ακούστηκαν εκφράσεις όπως πολιτική σκευωρία, συμμορίτες και αρχισυμμορίτες, παλιανθρωπιά του πρωθυπουργού, επιστρέφει ο Κόλλιας (της επταετούς Χούντας), Δελφινάριο, το παραχέσατε, πολιτική αλητεία, θα μιλάω όσο πρέπει, άει στο διάολο κ.λπ.

Οσο περνούσε η ώρα και όσο η συζήτηση έφτανε προς το τέλος της τα νεύρα είχαν ενταθεί και ιδιαίτερα οι ομιλητές έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση με τον Νίκο Βούτση για τον χρόνο της ομιλίας τους.

Από τις 9 το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, σε ένα κλίμα έντονα φορτισμένο πολιτικά, με πολλές αψιμαχίες, με αποκαλύψεις, εξομολογήσεις αλλά και με την αίσθηση του «εμφυλίου» στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Από το πρωί της Τετάρτης και σε μια διαδικασία που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αναδείχθηκαν πτυχές της υπόθεσης που δεν ήξερε ο κόσμος, αλλά φάνηκε και η έντονη πολιτική αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ αλλά και των υπολοίπων εμπλεκόμενων προσώπων.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για διαφάνεια και να βγουν όλα στο φως, η αντιπολίτευση μίλησε για στημένη διαδικασία και για σκευωρία που δεν έχει προηγούμενο και που στόχο έχει την εξόντωση συγκεκριμένων προσώπων.