Με κοινή στρατηγική που δεν είναι άλλη από την αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων που ελάχιστη σχέση έχουν –όπως υποστηρίζουν –με τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα, προσέρχονται σήμερα στη Βουλή και στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το θέμα της εκ των υστέρων κάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων (με τη μετονομασία τους σε μάρτυρες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος), στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε αποκλειστικά η δικογραφία, αναδείχθηκε ήδη τόσο από τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και από τη Μαρία Σπυράκη, γεγονός απολύτως ενδεικτικό των προθέσεων των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το ζήτημα αυτό θα είναι το πρώτο που θα τεθεί με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή, οι μάρτυρες να προσέλθουν στην Προανακριτική Επιτροπή και να εξεταστούν δημόσια και κατ’ αντιπαράσταση με τα πρόσωπα τα οποία κατηγορούν στις καταθέσεις τους…

Επιμένουν για μία κάλπη. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει ότι δεν πρέπει να στηθούν 10 κάλπες, καθώς η δικογραφία δεν αποδίδει ευθύνες για το κάθε πρόσωπο χωριστά, αλλά το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Βουλή είναι το εάν πρέπει να συσταθεί η Προανακριτική ή όχι. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η ΝΔ θα αγωνιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή για να στηθεί μία κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της, την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ». «Ολα τα άλλα» –συνέχιζαν οι ίδιες πηγές – «είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δυο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους».

Στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη διαδικασία. «Θα κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής», προσέθεταν, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Αυτό που προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι οι βουλευτές της ΝΔ να μην αποχωρήσουν από την αίθουσα, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας να δηλώσουν «παρών». Στην αίθουσα της Ολομέλειας θα παραμείνουν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι έχουν ταχθεί επίσης υπέρ της μίας κάλπης. Η τελική απόφαση για το εάν θα ψηφίσουν σε περίπτωση που επιμείνει η πλειοψηφία στις 10 κάλπες, θα ληφθεί σήμερα.