Η «ώρα της αλήθειας έφθασε» κατά το Μέγαρο Μαξίμου που δίνει μεγάλη σημασία στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι επιβεβλημένη η συγκεκριμένη Προανακριτική καθώς, όπως αναμένεται να τονίσει, διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση και επενδύει σε ένα σκηνικό άγριας πόλωσης, προσδοκώντας –όπως είναι προφανές –ότι θα βγει αλώβητη και θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε εκτενής σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός κ.ά., αποφασίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Πρωθυπουργός, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όπως έπραξε και την περασμένη εβδομάδα κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, στην υπέρογκη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στις ειδικές σχέσεις, τις οποίες και θα αναδείξει, της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα, θα τονίσει τον όρο παλαιό διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, ενώ δεν αποκλείεται να επισημανθεί για μια ακόμη φορά και ο όρος «καλομαθημένη οικονομική ελίτ».

Παράλληλα, θα επιτεθεί στη ΝΔ για τα περί σκευωρίας που λέει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης και ηγετικά της στελέχη, για τη διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει α λα καρτ η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό, δε, θα επισημανθεί πως πρόκειται για μεγάλο διεθνές σκάνδαλο που έχει και την ελληνική του διάσταση, θα τονιστεί ότι έγινε και γίνεται έρευνα και από το FBΙ και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο φωτίζουν όμως και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ όπου, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη, φαίνεται ότι διεξάγεται ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών μεταξύ των διαφόρων βαρονιών και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρός τους.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδόθηκε ότι η ΝΔ φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. «Με τη στάση αυτή (σ.σ. να ζητεί μια κάλπη αντί για δέκα) ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνουν: «Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

Ενστάσεις. Παρά τη σκληρή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, σε τμήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο το συγκεκριμένο σκάνδαλο δύναται να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής, αν και δεν υπάρχει διάθεση ακύρωσής του, πολλοί βουλευτές λένε ότι πρέπει να διερευνηθεί, να υπάρξουν απαντήσεις, να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν οι ένοχοι. Υπό τη σκιά των συζητήσεων για ενδεχόμενη ενίσχυση των αντιπολιτικών τάσεων, η ομάδα των 53+ διατυπώνει τις ενστάσεις της, τις οποίες είχε εκφράσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η σκανδαλολογία δεν αποτελεί μέρος του οπλοστασίου της Αριστεράς, δεν έχει αριστερό πρόσημο και δεν αποδεικνύει το επιχείρημα περί του δικού μας ηθικού πλεονεκτήματος. Το πλεονέκτημα της Αριστεράς αφορά τη μεθοδολογία με την οποία παράγει την πολιτική της και τη στρατηγική της στόχευση» σημείωσε σε άρθρο του ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος των 53+. Αντίστοιχα σήματα εκπέμπει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με τη χθεσινή υπενθύμιση ότι ισχύει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας.