Συνάντηση στην Αγκυρα

Κοινή στάση Ιβάνοφ - Ερντογάν κατά των ελληνικών θέσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2018 23:35 |
Κοινή στάση Ιβάνοφ - Ερντογάν κατά των ελληνικών θέσεων
«Eίναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας (...) να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα» είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στον τούρκο ομόλογό του.. Πηγή: ANA

Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Τρίτη στην Αγκυρα.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011.

»Το να θίγονται θέματα, όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

«Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του»

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει τη χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της ‘‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά.

Η Τουρκία στη διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη ‘‘Μακεδονία’’».

14
Ελληνοαριστερός 1-1-4.
21/02/2018 17:28
Τον 21ο αιώνα, δεν είναι ανεπίτρεπτο να κλείνεις φυλακή τους αντιπάλους σου με ανύπαρκτα πραξικοπήματα, να στερείς την πατρίδα τους στους Κούρδους, στους Κύπριους, να μη αναγνωρίζεις τις γενοκτονίες που διαπράξατε σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων. των Κούρδων κ.λ.π.. Τι λες για όλα αυτά Σουλτάνε μου, απόγονε των ... προγόνων σου !!!
derkon
22/02/2018 19:19
Δεν ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα και συνειδητός αριστερός που να είναι και Έλληνας.!
tt
21/02/2018 09:38
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει ψυχολογικό πόλεμο στην Ελλάδα έτσι νομίζει θα ήθελα να πω τους έλληνες πολιτικούς να περιμένουν υπομονετικά ίσως υπάρχει μία ειρηνική λύση για την Τουρκία θα τραβήξει το σκοινί πολύ πάρα πολύ διότι ο Ερντογάν είναι τελειωμένος με στην Τουρκία οι μισοί Τουρκία είναι καταδιωκόμενοι και στη φυλακή γι’ αυτό τον λόγο είναι τελειωμένος Έτσι το λοιπόν ο Ερτογάν με την δύναμη των όπλων δηλαδή με τους μπουνταλάδες που θα στείλεις στην πρώτη γραμμή νομίζει ότι θα μείνει στο θρόνο του εδώ πέρα θα ήθελα να πω η Ελλάδα να μην ανησυχεί διότι το τελευταίο χαρτί είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό να είστε σίγουροι κανένας ευρωπαίος δεν θα ανεχθεί να χτυπηθεί κράτους μέλους της Ευρώπης άσχετα πως φαίνεται μπορεί τώρα η Ευρώπη Να μη λένε τίποτα να μην κάνουν τίποτα εάν όμως πέσουν οι πρώτες τουφεκιές θα δείτε τι θα πουν δεν βλέπω καθόλου καλά τον Ερντογάν σε γενικές γραμμές πάει να φάει το κεφάλι του
derkon
22/02/2018 19:27
H μόνη και αποτελεσματική άμυνα που μπορούμε να αντιτάξωμε στους Τούρκους, και αυτή θα είναι αρκετή ώστε να τους νικήσωμε, είναι το φρόνημα του στρατού μας και του Ελληνικού λαού γενικότερα. Λυπάμαι που το λέγω αλλά τόσον οι Ευρωπαίοι, όσον και οι άλλοι σύμμαχοί μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν! Π.χ η Γερμανία είναι πιθανόν να βοηθήσει τους Τούρκους, ίσως και οι Ιταλοί. Τα σύνορά μας είναι από χώρες "συμμάχους" μας στο ΝΑΤΟ, και κινδυνεύομε αποκλειστικά από αυτούς !Πρέπει να αλάξωμε συμμάχους, αφού πρώτα αλλάξωμε κυβερνήτες. Αλλιώς θα μας πάρει και η Τουρκία και ο διάολος.
Johny Eternal Memorandum
21/02/2018 15:47
Οι αντίπαλοι του σουλτάνου της σφαλιάρας όμως ανταγονίζονται ο ένας τον άλλον ποιός υα αμοληλήσει τις πιο σοβαρές απειλές εαναντίον της Ελλάδας. Προαναγγέλουν εισβολες καταλήψεις νησιων, εισβολή στην Θράκη κ άλλα πολιτισμενα. Δεν κανουν μόνον ψυχολογικό πόλεμο αλλά προκαλλουν επισοδεια στα οποία εύκολα μπορεί να χαθούν ζωές απο Ελληνες η Τούρκους που θα είναι και η δικαιολογία τους για κατάληψη Ελληνικής γής. Ας χαίρονται όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις που δεν τους έκοψαν τον τσαμπουκά όσο ήταν νωρις. Τώρα ειναι αποθρασωμένοι κ κινούνται λες κ είναι υπο την επίρρεια ναρκωτικών οδηγούμενοι σε πιό θρασεις κινήσεις. Εάν δέν είμασταν σε ΕΕ κ ΝΑΤΟ θα ειμασταν στην ίδια θεση με την Συρία....
CAPTAIN
21/02/2018 10:13
Εγω δεν είμαι τοσο αισιόδοξος με τους φιλους και συμμαχους ευρωπαιους!
tt
21/02/2018 09:35
Οι σκλάβοι των τούρκων είναι Σλάβοι καλό είναι να διακοπούν όλες τις συνομιλίες δεν θέλουμε τέτοιους στρατηγικούς συμμάχους σαν τα Σκόπια να μας μαχαιρώνουν πίσω απ’ την πλάτη επίσης θα ήθελα να μπω όλους τους έλληνες αυτούς που έχουν βιομηχανία και οτιδήποτε άλλο σε αυτό το κρατίδιο να τα αποσύρουν όσο για τον ελληνικό λαό να μην ξαναπάει σε αυτό το κράτος να παίξει στα καζίνα του Απλά να μην πατήσει πόδι ελληνικό εκεί μέσα να ψοφήσουμε στην πείνα δεν μπορούν αυτοί να έχουν διεκδίκησης για την ελληνική Μακεδονία και δεν μπορούν επίσης να φέρουν το όνομα Μακεδονία αυτό θα συνιστούσε στους έλληνες πολιτικούς να σταθούν στο ύψος τους είναι όπως λέμε μία σκηνή ώρα το λοιπόν καμιά υποχώρηση του έκαναν πολλοί έλληνες δεν υποχώρησαν πότε Οι σκοπιανοί πρόσω το πλείστον είναι μουσουλμάνοι και για τον λόγο αυτό θεωρούν ότι η Τουρκία είναι αδερφή χώρα τους που να ξέραν ότι οθωμανική αυτοκρατορία αυτά δεν τα γράφουν στην ιστορία τους τους βίαζε καθημερινώς γι’ αυτό τον λόγο θεωρούν ότι έχουν κάποιον να τους προσέχει που λέγεται Τουρκία το λοιπόν ας πάνε με την Τουρκία από μας Δεν πρόκεται να ξαναδούν τίποτα να δούμε ποιος θα πάει να κάνει άδεια σε ένα κράτος που δεν έχει ούτε Συντριβάνι
Johny -- Σκίζω Μνημόνια!
21/02/2018 06:22
Σωστά, ΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ (Μ. ΑΣΙΑΣ) ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ, ΒΙΑΣΜΟΥΣ κ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕ΅ΠΟΥ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
john
21/02/2018 04:05
Είναι απαράδεκτο να ανήκουμε στην ίδια συμμαχία και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας ,το διεθνές δίκαιο και συνθήκες.
απαραδεκτος
21/02/2018 08:01
Και πολύ γέλιο, σου λέω
Johny -- Σκίζω Μνημόνια!
21/02/2018 06:08
Καλέ μου άνθρωπε συνδιαλλέγεσαι με κάποιον οταν καί τα δύο μέρη εχουν αμοιβαία συμφέροντα. Εμείς δεν ζητάμε τιποτε ουτε απο Αλβανία, ουτε απο ΠΓΔΜ ούτε απο Τουρκία, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ κ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Παρόλλα αυτά όλοι οι προαναφερώμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ. Το εξοργηστικό είναι οτι οι Ελληνικες κυβερνήσεις προσφέρονται να παραδώσουν "συμβιστικα" Ελλάδα ΕΝΩ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ!!!
John from sydney
21/02/2018 03:46
Όπως πάνε οι Σκοπιανοί με τον «αυτοπροσδιορισμό», μπορεί να αγοράσουν καμία τιάρα από κανένα παλιατζιδικο και φορωντας την να «αυτοπροδιοριστουν» και να παριστάνουν την Βασίλισσα της Αγγλίας. Και όταν επισκέπτονται τον «γαμπρό της μιας νυκτος» εννοώ τον Ρετζεπ Ταγιπ, να πίνουν μαζί τσάι σε τριανταφυλλένια φλυτζανια. Και μετά σου λέει ο άλλος «πως κάνουμε διαπραγματεύσεις» και από την άλλη μεριά ανακατεύουμε τη βρόμα με βοηθό την Τουρκία. Κάτι μου λέει πως «δεν τους εμπιστεύομαι αυτους τους ανθρώπους», δεν φελανε όπως έλεγε και η γιαγιά μου...
Ι.Γ.
21/02/2018 02:48
Οι Σλάβοι, και το όνομα της Μακεδονίας θα πάρουν και τον αλυτρωτισμό θα κρατήσουν και θα ψάχνουν για ευκαιρία να εισβάλουν από τον βορά όταν τους δώσει το ΟΚ ο Σουλτάνος. Σε κάθε περίπτωση οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάνουν για την Ελλάδα την κάθε συνδιαλλαγή. Και το χειρότερο ότι θα τα χάσουμε με σκυμένο το κεφάλι. Αν λέγαμε ΟΧΙ στο όνομα της Μακεδονίας, τουλάχιστον θα είχαμε τιμήσει τον αγώνα των προγόνων μας και θα είχαμε το κεφάλι ψηλά σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Και ηττημένοι και ντροπιασμένοι !
γνησιος ελλην
21/02/2018 02:13
να χαιρονται οι ανθελληνες-αριστεροι και ψευτοδεξιοι- τον σουλτανο τους, που καλεσαν στη αθηνα, ιδου τα αποτελεσματα, αντε και εις ανωτερα με τετοιους πολιτικους που εχει η ελλαδα τη να τους κανεις τους εχθρους.