Καταλυτικό για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό μπορεί να αποδειχθεί το οκταήμερο που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προαναγγείλει πως εντός του μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο συμφώνου το οποίο θα καταθέσει η Αθήνα στην ΠΓΔΜ, ενώ αναμένεται και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο από Μέγας Αλέξανδρος θα λέγεται Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων. Με την αλλαγή της σχετικής σήμανσης στις εγκαταστάσεις του δεν αποκλείεται η κατάθεση του προσχεδίου από τον Νίκο Κοτζιά να συνδυαστεί με ταξίδι του στα Σκόπια. Η επίσκεψη θα συνδεθεί πιθανότατα και με την πρώτη ελληνικού κρατικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ανοίγοντας τον δρόμο και για εμπορική διασύνδεση. Έως σήμερα πτήσεις από Ελλάδα στα Σκόπια δεν γίνονται λόγω της ονομασίας του αεροδρομίου της γειτονικής χώρας.

ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για την επίτευξη λύσης, έστω κι αν η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους. Μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη ο Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ακολούθησε ακόμη ένα τετ-α-τετ των δύο υπουργών την περασμένη Παρασκευή στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μολονότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, το νέο ραντεβού επιβεβαιώνει ότι η διαπραγμάτευση έχει περάσει πλέον στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών που πυκνώνουν τις επαφές τους.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΖΑΕΦ. Την αισιοδοξία του πως μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11-12 Ιουλίου, θα επιτευχθεί συμφωνία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» δήλωσε σε αυστριακό ραδιόφωνο. Στην ίδια κατεύθυνση εμφανίστηκε να κινείται και ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, τον Ιούνιο, Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα μπορέσουν να επιλύσουν το ονοματολογικό ζήτημα της γείτονος.