Εν αναμονή της καθοριστικής μεθαυριανής ημερομηνίας όπως όλα δείχνουν για τις εξελίξεις στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται η Κύπρος η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ΝAVTEX έως τις 22 Φεβρουαρίου την περιοχή γύρω από τον στόχο «Σουπιά» εμποδίζοντας με τουρκικές φρεγάτες το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» να προσεγγίσει το σημείο και να προχωρήσει σε γεώτρηση φυσικού αερίου. Αν η Τουρκία ανανεώσει τη ΝAVTEX και επιμείνει στην προκλητική στάση, αυτό σημαίνει ότι ο αποκλεισμός του Οικοπέδου 3 θα συνεχιστεί προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στην ερευνητική δραστηριότητα της Λευκωσίας, αλλά και στην ιταλική εταιρεία.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο στις αρχές Μαρτίου για ανάλογες δραστηριότητες.

Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, καθώς οι εργασίες στο Οικόπεδο 3 θα είχαν διάρκεια περίπου 30 ημερών, η προγραμματισμένη γεώτρηση φυσικού αερίου της εταιρείας στον στόχο «Σουπιά» κινδυνεύει να ματαιωθεί.

Οι διεθνείς αντιδράσεις, πάντως, εξακολουθούν να είναι υποτονικές παρά τις εκκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τούρκων αξιωματούχων ήταν η σειρά του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να θέσει σχεδόν ανοικτά θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Μιλώντας στο CNN Turk, αξίωσε συνεργασία της Κύπρου με το ψευδοκράτος για το φυσικό αέριο.