Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και η μάχη από την κυβέρνηση θα δοθεί σε δύο πεδία: μέσα από τις εξελίξεις στα εθνικά και μέσα από τη σκανδαλολογία. Σε αυτά τα πεδία επικεντρώνεται και η δική του αντεπίθεση. Μετά το μπαράζ επαφών που είχε στο Μόναχο με ξένους ανώτατους παράγοντες στο περιθώριο της Συνόδου για της Διεθνή Ασφάλεια (που ονομάζεται και «Νταβός της γεωπολιτικής»), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα εσωτερικά θέματα ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει αύριο στη Βουλή για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Νovartis.

Η δημοσιοποίηση της επίμαχης δικογραφίας και των μαρτυριών που περιλαμβάνονται σε αυτήν επιβεβαιώνει κατά την αξιωματική αντιπολίτευση πως το όλο ζήτημα δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μία νέα απόπειρα της κυβέρνησης να σπιλώσει τους πολιτικούς αντίπαλους της. Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος θα τοποθετηθεί στην συζήτηση θα καταγγείλει προσωπικά τον Αλέξη Τσιπρα ως τον εγκέφαλο αυτής της προσπάθειας και θα τονίσει ότι την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εθνικές προκλήσεις ο Πρωθυπουργός επιλέγει να διχάσει τον ελληνικό λαό προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Ως προς την ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα τα οποία αφορούν και το γεγονός ότι όλες οι αιτιάσεις προέρχονται από «κουκουλοφόρους μάρτυρες», αλλά και τη διασύνδεση των κατηγοριών κατά στελεχών της ΝΔ με δημοσιεύματα φιλικών προς την κυβέρνηση εφημερίδων. Οπως θα τονίσει μάλιστα για να καταδείξει ότι πρόκειται για σκευωρία, «υπήρξαν δημοσιεύματα για τις καταθέσεις πριν καν αυτές γίνουν στην εισαγγελέα Διαφθοράς». Τέλος, θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση της απόπειρας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στην οποία εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος.

Θέλουν μία κάλπη. Η ΝΔ έχει ζητήσει να υπάρξει μία κάλπη στην ψηφοφορία καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, η δικογραφία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες κατά προσώπων. Εάν η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση και επιμείνει να στηθούν δέκα κάλπες όσα και τα πρόσωπα που κατηγορούνται, το πιθανότερο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει προκειμένου να μη νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι εκπρόσωποι του κόμματος θα επαναφέρουν το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα γίνει αύριο το πρωί και εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Τα εθνικά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση έτοιμος για μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. Για το Σκοπιανό θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μια ενιαία πρόταση και θα επισημάνει ότι ενώ στην Αθήνα υπάρχει σιγή από την πλευρά των ΑΝΕΛ, τόσο ο Νίκος Κοτζιάς στην Αθήνα όσο και η κυβέρνηση των Σκοπίων προαναγγέλλουν συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, θα τονίσει πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δεν βελτίωσε το κλίμα παρά τα όσα έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημάνει ακόμη ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση στη νέα τουρκική πρόκληση και εξέπεμψε θολά μηνύματα.